Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Inkább hízni, de leszokni - ha kedves a szíve

kategória: Dohányzás, Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

Sok dohányos tart a leszokást követő testsúlynövekedéstől, de a legújabb kutatás szerint ezek a fölösleges kilók eltörpülnek a leszokás egészségügyi előnyei mellett. A Journal of the American Medical Association márciusi számában megjelent, több mint 3200 amerikai felnőttet vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy a leszokott dohányosok esetében felére csökkent a szívbetegség és az agyérgörcs kockázata, függetlenül attól, hogy híztak-e a leszokás után. "Ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy a dohányosok esetében a leszokás előnyei bőven túlsúlyban vannak a hízás kisebb mértékű egészségügyi kockázataival szemben" - összegezte az eredményeket a tanulmányt kísérő vezércikk társszerzője, dr. Michael Fiore, a Wisconsini Egyetem Dohányzáskutató és Intervenciós Központjának alapítója.


A kutatások szerint a dohányos nők felét, és a férfiak egynegyedét aggasztja a leszokás utáni hízás, ezért a testsúlygyarapodás a leggyakrabban hangoztatott kifogás a leszokás ellen. A kutatás során a Framingham Offspring Tanulmányban részt vevő 3251 felnőttet vizsgálták. A kutatás kezdetén 31 százalékuk dohányzott, ez azonban az utolsó vizsgálatra 13 százalékra esett vissza. A kutatási időszakban 631 személy szenvedett szívrohamot, agyérgörcsöt, szívelégtelenséget vagy lábszárartéria elzáródást, illetve halt meg valamilyen szív-érrendszeri okból. A volt dohányosokra azonban csak fele akkora kockázat leselkedett, mint az aktív dohányosokra, még akkor is, ha a leszokás után meghíztak. A leszokottak egyébként jellemzően híztak valamennyit, átlagosan 2,5 - 5 kilogrammot a leszokást követő néhány évben.

A kutatás vezetője, Dr. Carole Clair, a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársa ennek alapján úgy véli, a lényeg az, hogy valóban várható némi hízás a leszokás utáni néhány év alatt, de még így is felére csökken a leszokottakra leselkedő szív-érrendszeri kockázat.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések