Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Még a házimunka is jót tehet a szívnek

kategória: Öregedés

A tempós séta, a biciklizés, sőt a házi vagy kerti munka is megelőzheti a káros gyulladásos folyamatok kialakulását a szervezetben - derült ki a London Egyetem új tanulmányból. "Nem csak az erőteljes edzés vagy a sport a fontos - mondta Mark Hamer, a tanulmány szerzője. - Ezek a szabadidős tevékenységek mérsékelt intenzitású mozgást jelentenek, amelyek fontosak az egészség szempontjából. Főként az idősebb emberek számára lényeges, hogy fizikailag aktívak maradjanak, mert az hozzásegíti őket az egészségesebb öregedéshez".

A kutatásba 4200 résztvevőt vontak be, átlagéletkoruk 49 év volt. A kutatók részletesen kikérdezték őket, hogy milyen gyakran és mennyi ideig foglalkoznak szabadidős fizikai aktivitással. Majd két gyulladást jelző marker szintjét is megmérték a résztvevők szervezetében, a C-reaktív proteinét és az interleukin 6-ét. Ezeknek a markereknek a szintjéből ugyanis kulcsfontosságú következtetéseket lehet levonni az egészségre vonatkozóan, mivel összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kialakulásával. A vizsgálatokat 11 évvel később újból elvégezték.

Az eredményekből kiderült, hogy azoknál, akik legalább hetente 2,5 órán át végeztek valamilyen fizikai tevékenységet, a gyulladásos markerek szintje alacsonyabb volt, mint a fizikailag passzívabb emberek esetében. A kutatók azt is megfigyelték, hogy azoknál, akik kezdetben kevesebbet mozogtak, majd idővel aktívabbak lettek, a markerek szintje szintén csökkent.

A tanulmány a Circulation augusztusi számában jelent meg.

2012.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Félúton

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések