Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hiába csendes, ugyanolyan veszedelmes

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A legújabb kutatás szerint még azok a betegek is ki vannak téve a memória- és gondolkodászavarok megnövekedett kockázatának, akik nem teljesen kifejlett agyérkatasztrófát szenvednek, hanem csak stroke-szerű tüneteket, úgynevezett csendes stroke-ot tapasztalnak. A Neurology júniusi számában megjelent tanulmányban a Cincinnati Egyetem kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az eredmény is azt bizonyítja, mennyire oda kell figyelni az agyérgörcs bármilyen jelére.

"Kutatásunk is alátámasztja, milyen fontos, hogy mindenki azonnal konzultáljon családorvosával, ha stroke-szerű tüneteket tapasztal, még akkor is, ha a tünetek csak rövid ideig tapasztalhatók - magyarázta a kutatás vezetője, dr. Brendan Kelley. - Ezek a tünetek ugyanis figyelmeztető jelei lehetnek annak, hogy a beteg a stroke vagy a memória-, illetve gondolkodászavarok fokozott kockázatának van kitéve."

A kutatócsoport közel 24 ezer 64 év átlagéletkorú személyt kért fel arra, hogy töltsenek ki kérdőívet a stroke-szerű tünetekről. A résztvevők a kutatás elején, majd legalább két évig félévente töltöttek ki ilyen kérdőívet. Évente tesztelték memóriájukat és gondolkodási képességüket is. A kutatás során a résztvevők 30 százaléka tapasztalt stroke-szerű tüneteket anélkül, hogy teljes agyérkatasztrófán estek volna át. Az eredmények azt mutatták, hogy az ő esetükben nagyobb volt a memória- és gondolkodászavarok kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nem tapasztaltak ilyen tüneteket.

"A kis kiterjedésű agyi károsodásokat okozó csendes stroke-ot már egy ideje összefüggésbe hozzák a memória-, és gondolkodászavarokkal, de az agyi MR-vizsgálat magas költsége és kényelmetlensége miatt nehéz megfigyelni ezeket a csendes strok-okat. Kutatásunknak köszönhetően kiderült, hogy egy gyors, hét kérdésből álló kérdőívvel olcsón azonosítani lehet azokat a betegeket, akik a demencia fokozott kockázatának vannak kitéve" - összegezte az eredményeket Kelley.

2013.06.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések