Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mediterrán diétával az öregedés ellen

kategória: Öregedés, Táplálkozás

A mediterrán diéta követése segíthet az agy korunknak megfelelő egészségének megtartásában - sejtetik egy folyamatban levő tanulmány eredményei.

"Ez a diéta a zöldségeket, gyümölcsöket, halat, olívaolajat és a csökkentett húsfogyasztást hangsúlyozza, valamint megfelelő mennyiségű bor és nem finomított magvak bevitelét" - mondta el az American Society for Nutrition sajtóközleményében a tanulmány szerzője, Dr. Christy Tangney, a Rush Egyetem Orvosi Központjának kutatója.

"Ahelyett, hogy az embereket bizonyos ételek elkerülésére kérnénk, a tanulmány azt találta, hogy a 65 év fölötti felnőtteknek több olívaolajat,hüvelyes növényeket, diót és magvakat kellene beépíteniük az étrendjükbe annak érdekében, hogy fejlesszék emlékezőképességüket és más szellemi képességeiket, mint a szimbólumok és számok felismerése."

A tanulmányban 4 ezer, 65 évesnél idősebb felnőtt vett részt. Szellemi tudásuk felmérése érdekében 15 éven át háromévente teszt sorozatokat végeztek rajtuk. Azok teljesítettek jobban, akik  a mediterrán étrendet követték. A tanulmány azt találta, hogy ők kisebb eséllyel szenvednek szellemi hanyatlásban.

"Az idősebbeket arra is szeretnénk emlékeztetni, hogy a fizikai aktivitás ugyanolyan fontos szerepet játszik szellemi egészségünk megőrzésében" - fűzte hozzá Tangney.

2010.05.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések