Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meditációval csillapítani lehet a fájdalmat

kategória: Alternatív medicina, Fájdalomcsillapítás, Pszichológia

Amerikai tudósok kutatásai szerint a meditáció hatásos a fájdalom ellen. Akár már a kezdőknél is. "Első alkalommal igazolja vizsgálat, hogy egy órányi meditáció jelentősen csökkentheti a fájdalmat, akárcsak az agy fájdalomért felelős részének aktivitását" - magyarázta Fadel Zeidan, az Észak-Karolinai Wake Forest Egyetem orvosi központjának kutatója.

A Journal of Neuroscience című amerikai tudományos folyóiratban idézett tanulmány szerint a szakemberek azt állapították meg, hogya fájdalom intenzitása 40 százalékkal csökkent a meditáció révén, a fájdalomhoz kapcsolódó kényelmetlenség-érzet 57 százalékkal. A kutatók úgy vélik, a meditációnak ugyanolyan fájdalomcsillapító hatása lehet, mint a morfiumnak vagy más fájdalomcsillapító szereknek. (Azok gyakorta 25 százalékkal csökkentik a fájdalom intenzitását.)

A vizsgálatban 15 olyan önkéntes vett részt, aki korábban soha nem meditált. Egyfajta melegítő-fűtő eszközt erősítettek a lábukra, amely 48 Celsius-fokos volt. Ezt a hőmérsékletet a legtöbb ember fájdalmasnak ítéli meg öt perc múltán. A résztvevők négy alkalommal, húsz-húsz percen át gyakorolták a légzés ellenőrzésével és az érzelmek, gondolatok lecsendesítésével járó meditációt. A gyakorlatok előtt és után mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) segítségével megmérték az alanyok agyi aktivitását. Az MRI-vizsgálat azt mutatta, hogy a meditáció után csökkent a fájdalomérzetük - idézte fel Fadel Zeidan.

A meditáció a szomatoszenzoros kéreg aktivitását is jelentősen csökkentette az agyban. Ez az a terület, amely kulcsszerepet játszik a fájdalom lokalizálásában és intenzitásának felmérésében.

2011.04.14 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések