Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Masszázst a betegeknek!

kategória: Daganatos betegségek, Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatású lehet a masszázsterápia az előrehaladott rákbetegségben szenvedőknél - áll egy új tanulmányban.

Dr. Jean Kutner, a denveri Colorado Egyetem Orvosi Karának docense, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai azt állítják, hogy a speciálisan képzett terapeutával végzett kezelések nagyobb hatással voltak a betegek fizikai és lelki állapotára, mint az egyszerű érintéses terápia.

A kutatók összesen 380 beteget vizsgáltak (tüdő-, emlő-, hasnyálmirigy-, vastagbél- és más daganatos betegségben szenvedőket), mindegyiküknek legalább közepes mértékű fájdalmaik voltak és a legtöbben hospice ellátásban részesültek. Az egyik csoport masszázst kapott egy speciálisan képzett terapeutától, a másik csak érintésterápiát, vagyis a terapeuta csak a kezét helyezte bizonyos pontokra a beteg testén. A kezelések után kikérdezték a betegeket és a fájdalmat, valamint a hangulatot egy tízes skálán osztályozták. A masszázs átlagosan 1,58 ponttal javította a hangulatot (az érintésterápia 0,97 ponttal), míg a fájdalmat 1,87 ponttal csökkentette (a terápia 0,97 ponttal). Három hét után azonban már nem volt különbség az elért változásokban.

"Ha a masszázs segít a rákbetegeknek, hogy jobban érezzék magukat, ez nagyszerű és folytatni kell" - nyilatkozta Dr. Jay Brooks, a Baton Rouge-i Ochsner Egészségügyi Alapítvány hematológus-onkológusa. Emellett azt javasolja, hogy mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal a masszázs előtt, különösen ha éppen valamilyen kezelés alatt állunk. Dr. Kutner ugyanis bevallotta, a masszázst nem próbálták ki olyanokon, akiknél fennáll a vérzés vagy csonttörés fokozott veszélye, ezért bizonyul a tanulmány alapján a masszázs tökéletesen biztonságosnak.

2008.09.19 17:13:15

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - a bankkártyáról, külföldön

Régen az ember könnyen meg tudta jegyezni, hol van a városban az a két-három ATM, amelyet rövid buszozással meg tud közelíteni otthonról, ha hirtelen készpénz szűkébe kerülne. Még viccesebb volt, ha a bankkártyáját vásárlásra akarta használni.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések