Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Másnak még hasznos lehet az Önnél feleslegesen álló gyógyszer

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Gyűjtsük össze a még nem lejárt, de nekünk szükségtelenné vált patikaszereket, és szervezzük meg, hogy eljusson azokhoz, akik számára a gyógyulást jelentheti - az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltő javaslatot a theheart.org internetes kiadvány tette közzé.

A fölhasználatlan gyógyszerek összegyűjtése, megfelelő fölhasználása világszerte megoldatlan. Ez milliárdos veszteséget jelent mindenütt. Megesik, hogy az orvos kénytelen megváltoztatni a kezelésre fölírt készítményt, mert a beteg nem gyógyul megfelelően, vagy esetleg allergiás a tablettára. Az is előfordul, hogy valamilyen okból a beteg nem kívánja tovább szedni a gyógyszert - írja Matos Lajos, az MTI szakértője.
Egyes amerikai államokban már történtek kísérletek a fölhasználatlan gyógyszerek összegyűjtésére és szétosztására. Oregon például egymillió dollár (hozzávetőleg 230 millió forint) értékben osztott szét gyógyszert egyetlen év alatt, Iowa lakói pedig 2007-ben 700 betegnek juttattak el 290 000 dollárnyi patikaszert.

"Számomra igen kedves barátunk halt meg a közelmúltban. Operálhatatlan koszorúér-betegsége volt, és sokféle, drága gyógyszert szedett. Kapott koleszterincsökkentőt, alvadásgátlót, hosszú hatású koszorúér-tágítókat. A megmaradt gyógyszerek értéke jócskán meghaladta a 300 dollárt. Megbízható, jó szándékú család, akik szívesen segítenek másokon, például készséggel átadnák ezeket a gyógyszereket bárkinek, akinek így hozzájárulhatnának a gyógyulásához. De ebben szervezetlenek vagyunk. Ez a gyógyszer legjobb esetben a veszélyes hulladék közé kerül, vagy lehúzzák a vécében, és tovább szennyezi a környezetet. És percenként ez történik Amerikában" - írta Melissa Walton-Shirley az internetes honlapon a problémát ecsetelve.
A kórházi sürgősségi osztályokra történő betegfelvételek ugyanakkor nem kis hányada annak következménye, hogy a beteg nem vette be a gyógyszert, mert már nem tudta kiváltani a drága készítményt a patikában. A statisztika szerint a biztosítatlan betegek egyharmada ezért kerül sürgős felvételre, mert nem szedte a gyógyszerét.

2010.07.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések