Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem egyforma a férfi és a női influenza?

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

Valóban igazságtalanul vádolják a férfiakat azért, hogy "férfi influenzában" szenvednek, vagyis a legenyhébb tünetekre azonnal ágynak dőlnek? Tavaly a Londoni Higiéniai és Trópusi Megbetegedések Intézetének felmérése azt mutatta, hogy a nők 16 százalékkal nagyobb arányban számoltak be influenzás tünetekről. Akkor valójában a nők csapnak nagyobb hűhót a rosszullét miatt?


A válasz kiderítése érdekében idén is megkezdték az influenzával kapcsolatos felmérést, amelyben Nagy-Britannia minden részéről, az összes korosztályból gyűjtenek adatokat, hogy feltérképezhessék a vírus terjedését. Dr. Alma Adler, a felmérés vezetője elmondta, hogy az idei közvélemény-kutatással többet szeretnének megtudni a nemi különbségekről. Egyelőre nem mutatták ki a "férfi influenzát" - mondta.

John Oxford, a Queen Mary University of London virológus professzora szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy létezik "férfi influenza", de valóban megfigyelhető különbség a viselkedésben. A férfiak és a nők másképp élik át a megbetegedéseket, és másképp viselkednek rosszullét esetén. A férfiak a professzor szerint azt hiszik, hogy meg fognak halni, amikor rosszul érzik magukat, ezért lefekszenek, és elvárják, hogy a nők ápolják őket.

A Cambridge-i Egyetem korábbi kutatásából az derült ki, hogy a nők inkább képesek harcolni a fertőzések ellen, mint a férfiak. Az evolúciós tényezők és a hormonális különbségek valószínűleg fogékonyabbá teszik a férfiakat a fertőzésekre. Az állatvilág számos más faja esetében is a hímek számítanak a "gyengébb nemnek", ami immunrendszerük hatékonyságát illeti. Ez a jelenség a "férfi influenza" létezését támasztja alá, mert a férfiak ez alapján fogékonyabbak a vírusokra, és így nagyobb valószínűséggel érzik rosszul magukat.

Ha azonban a gyermekek az influenza fő hordozói, nem logikus, hogy a nők vannak leginkább a frontvonalban? Oxford professzor szerint a férfiak is ugyanilyen valószínűséggel megfertőződnek. "Ha a szülők egy ágyban alszanak, és legalább nyolc órát töltenek ugyanabban a légtérben, az influenzavírus gyorsan átterjed a férjre is" - állítja.

A következő néhány hónapban tehát a férfiak és a nők esetében egyaránt fennáll az veszélye annak, hogy megfertőződnek az influenzavírussal. A szakértők azt javasolják, hogy a kockázati csoportokba tartozó személyek feltétlenül védekezzenek a betegség ellen influenza védőoltással.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések