Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Béltükrözés - hashajtó nélkül

kategória: Daganatos betegségek

A valódi béltükrözéssel (kolonoszkópia) szemben a virtuális módszert részesítik előnyben a Harvard Egyetem munkatársai. A kezdeti fázisban lévő tanulmány 605 betegre irányult, ennek alapján dr. Michael Zalis és munkatársai megállapították, hogy a hagyományos eljáráshoz képest a virtuális tükrözés kevésbé képes felismerni a kisebb kiterjedésű rosszindulatú elváltozásokat, viszont a betegek ezt a módszert részesítették előnyben, mert elmarad a megelőző hashajtó kezelés.

Becslések szerint csupán az Egyesült Államokban évente 50 ezer halálesetért felelős a vastagbélrák. A betegség szűrése könnyen elvégezhető: az endoszkópos beavatkozás képes felismerni a daganat előállapotának számító polipokat, és lehetőséget nyújt azok eltávolítására is.


A virtuális kolonoszkópiának nevezett eljárás idén kezdett elterjedni, és az Amerikai Ráktársaság el is fogadta mint megfelelő szűrőmódszert. A száloptika bélbe történő felvezetése helyett az orvosok CT segítségével vizsgálják át a vastagbél állapotát, keresve a rosszindulatú elváltozásokat. A módszer előnye, hogy nem igényel nyugtatót, azonban a hagyományos eljáráshoz hasonlóan a beleket széndioxidos gázzal tágítják, és eddig hashajtó kezelésre is szükség volt. Ezzel szemben az Annals of Internal Medicine oldalain bemutatott új módszer más úton tisztítja a bélhuzamot: a betegek a beavatkozást megelőzően csupán alacsony rosttartalmú ételt fogyaszthatnak, és két nap múlva elvégezhető a vizsgálat.

A tanulmány 50-85 évesekre terjedt ki - náluk a legmagasabb a vastagbélrák kialakulásának kockázata. A tápanyag jelölést is tartalmazhat, így külön kontrasztanyagra sincs szükség. Az eredményeket számítógéppel lehetett kiértékelni. Pár héttel később a leleteket leellenőrizték hagyományos kolonoszkóp segítségével.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.29 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések