Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudományos vita: egy pohár bor is rákkal fenyeget?

kategória: Alkoholizmus, Daganatos betegségek

Már napi egy pohár bor mellrákot és más daganatokat okozhat, figyelmeztet egy nemzetközi kutatócsoport, amely összehasonlította a különféle rákfajták kialakulásának relatív kockázatát az alkoholt vissza­fogott mértékben, illetve egyáltalán nem fogyasztók csoportjai esetében. Kimutatták, hogy emelkedett a szájüregi, gége-, nyelőcső- és mellrákos esetek száma azok körében, akik napi egy pohár szeszes italt megittak.

Az olasz, amerikai, kanadai, iráni, francia és svéd egyetemek munkatársaiból álló csapat becslései szerint a vissza­fogott italozás is már évente több emberéletet követel: 24 ezret nyelőcsőrák, ötezret szájüregi rák és szintén ötezret mellrák miatt világszerte. Több korábbi kutatás adatait használták fel, melyekben több mint 150 ezer ember vett részt. Az eredményeket az Annals of Oncology című folyóiratban tették közzé.


Korábban több, megfigyelésen alapuló kutatás is arra engedett következtetni, hogy az alkohol az emésztőtraktus felső szakaszának daganatos elváltozásait okozhatja, különösen nagy mennyiségben fogyasztva. Csakhogy kisebb mennyiség is veszélyes lehet...

A kutatást áttekintő Alkoholkutatási Tudományos Fórum több okból is kétségeket fogalmazott meg. A referenciacsoportban például egyaránt szerepeltek olyanok, akik sosem ittak, és olyanok is, akik korábban igen, de nem állt rendelkezésre adat az előzményeikről. Más életmódbeli tényezőket sem rögzítettek, mint amilyen például a dohányzás. Ezek mind gyengíthették az eredményeket.

A kutatók maguk is elismerték a kutatás korlátait, mégis olyan következtetéseket fogalmaztak meg, melyek nem szólnak a mértékletes alkoholfogyasztás összességében vett egészségügyi hatásairól. Csak a rák kockázatára fókuszáltak, de nem tértek ki arra, hogy sokkal gyakoribb betegségek esélye csökken, különös tekintettel a keringési betegségekre.

A Fórum véleménye szerint míg elemzésük hasznos lehet az alkohol és a rák összefüggéseinek megértésében, a sok korlát arra utal, hogy a könnyed italozásról szóló információk nem teljes körűek. A Fórum egyik tagja, dr. Erik Skovenborg, a dán Skandináv Alkohollal Kapcsolatos Orvosi Bizottság tagja elmondta: "A sok kikötés nem tükröződik vissza a szerzők kétértelmű következtetéseiből, és szinte biztos, hogy a közeljövőben néhány egészségügy hatóság teljes mértékben felhasználja majd azokat, kampányolva még az egy pohárka bor ellen is."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések