Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Már kevés kadmium is tüdőbetegséget okozhat

kategória: COPD, Dohányzás

A legújabb kutatások alapján a kadmium egyike a tüdőtágulatot okozó kritikus összetevőknek - még passzív dohányzás esetén is.

A Michigan Egyetemen végzett tanulmány szerint a magasabb kadmium szint a testben megduplázza az olyan tüdőbetegségek kifejlődésének kockázatát, mint például a tüdőtágulat (emfizéma) és a krónikus hörgőgyulladás.
Az eddigi tanulmányok a magasabb kadmium szintet a foglalkozási betegségekben észlelt tüdőfunkció csökkenéshez társították. Ebből a tanulmányból azonban kiderül, hogy még a csekély mértékű kadmiumszint-emelkedés is csökkent légzésfunkcióhoz vezet. "A tanulmány szerint a dohányzás által okozott tüdőtágulat kritikus összetevője a kadmium, mely közismert szennyezőanyag a cigarettafüstben" - mondta Howard Hu, vezető kutató. "Ha más forrásból vagyunk kitéve kadmiumnak, akkor is növekszik a tüdőtágulat kockázata."

"A nem-dohányzók szintén veszélyeztetettek a kadmiumra nézve, ha szennyezett ételt fogyasztanak, vagy belélegzik a dohányfüstöt, illetve több foglalkozás veszélyes a tüdőre. A kadmium egy olyan fém, mely nehezen oszlik el a testben, a vese visszatartja, és így újból bekerül a szervezetbe" - mondja Hu. A tanulmányban 96 random módon kiválasztott férfit vizsgáltak, akik a Normatív Öregedés Tanulmányban szerepelnek. A tanulmányt 1961-ben indították, és több mint kétezer egészséges férfi vesz részt benne. A kutatók három különböző méréssel vizsgálták a légzésfunkciót. Azoknál, akiknél magasabb kadmium szintet találtak a vizeletben bizonyítottan csökkent a kilégző képesség - függetlenül attól, hogy dohányoztak vagy sem - de a hatás nagyobb, és egyértelműbb volt az aktuálisan vagy a korábban dohányzóknál.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.25 10:18:53

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki fájdalomcsillapítás

Minden gesztusunkkal tudatnunk kell súlyos beteg szerettünkkel, hogy a köznapi, merev falakon túlléptünk, s olyan közel vagyunk egymáshoz, amennyire csak lehet. Ne térjünk ki kérdései elől.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések