Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A "kicsit magas" vérnyomás is agyvérzéssel fenyeget

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Már a magas vérnyomást megelőző állapot, a prehipertenzió is növeli az agyvérzés kockázatát egy új kutatás szerint. A vérnyomás esetén az számít normálisnak, ha a szisztolés (a felső) érték 120 Hgmm alatt, a diasztolés (alsó) érték pedig 80 Hgmm alatt van. A prehipertenzió állapotában kissé megemelkedett értéket mérnek: 120 és 139 Hgmm, illetve 80 és 89 Hgmm között.

Tanulmányuk elkészítéséhez a kutatók 12 korábbi kutatás anyagát tekintették át a vérnyomás és az agyvérzés témakörében. Felfedezték, hogy a magas vérnyomást megelőző állapotban levő, előzetes keringési betegségben nem szenvedő betegeknél 55 százalékkal nőtt az agyvérzés esélye a normális vérnyomás-értékekkel élőkhöz képest. Amikor a prehipertenziós betegeket két csoportba osztották, kiderült, hogy a magasabb értékeket (130-139 és 85-89 Hgmm) mutató csoport tagjainál 79 százalékkal nőtt az agyi érkatasztrófa kockázata. "A betegek számára az üzenet az, hogy aki a prehipertenziós kategóriába esik, annak nagyon komolyan fontolóra kell vennie az életmódváltást és a kockázat csökkentését" - mondta a tanulmány vezetője, dr. Bruce Ovbiagele, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Ovbiagele professzor munkatársaival együtt azt is felfedezte, hogy a magasabb vérnyomás hatása az agyvérzés kockázatára a 65 év alattiak esetén bizonyult a legmarkánsabbnak. Csaknem 80 százalékkal nagyobb esélyük volt a betegségre, mint a hasonló korú, de normális vérnyomású embereknek. A kutatók úgy vélik, 65 év felett más tényezők homályosítják el a prehipertenzió hatását.

A szakértők szerint helytelen lenne mindenkit gyógyszeres kezelésnek alávetni, akinek kicsit magasabb a vérnyomása a kelleténél. Inkább életmódváltásra lenne szükség, például arra, hogy hagyjanak fel a dohányzással, naponta legalább 30 percet mozogjanak, kevesebb alkoholt és sót fogyasszanak, valamint ügyeljenek a testsúlyukra. A gyógyszeres terápiát akkor kell megkezdeni, ha az előbb említett módszerek sem segítenek, illetve, ha a beteg cukorbajtól és vesebetegségtől is szenved.

2011.10.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések