Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amikor a kevés alkohol is halálos veszély

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Már a mértékletes alkoholfogyasztás is szívritmuszavarok kialakulásához vezethet a szívbetegséggel vagy előrehaladott cukorbetegséggel küzdő időseknél - derült ki nemrég egy friss tanulmányból. A pitvarfibrilláció vagy más néven pitvarremegés egy gyors, rendszertelen szívveréssel járó betegség, ami az Egyesült Államokban közel 2,7 millió embert érint és növeli az agyvérzés kialakulásának esélyét.

A mostani kutatás során a tudósok összesen 30 ezer, 55 évesnél idősebb beteg kórtörténetét vizsgálták meg. A 40 különböző országból származó betegek kórtörténetében mind szerepelt valamilyen szívbetegség vagy előrehaladott cukorbetegség. Az eredmények szerint a mértékletes és gyakori alkoholfogyasztás jelentősen növelheti a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyeit. A mértékletes alkoholfogyasztók esetében az esetenkénti nagymennyiségű alkoholfogyasztás hasonló hatással volt, mint az alkoholisták rendszeres alkoholfogyasztása - olvasható a Canadian Medical Association Journal című orvosi szaklapban.


A mértékletes alkoholfogyasztás nők esetében napi kettő vagy heti 1-14 italban lett meghatározva. Férfiaknál napi három, illetve heti 1-21 italt fogyasztottak a mértékletesen ivók. Esetenkénti nagymennyiségű alkoholfogyasztásról akkor beszélhetünk, ha egy alkalommal , vagy annál több alkoholos ital kerül elfogyasztásra. Az alkalmi vedelők 79 százaléka az amúgy mértékletes alkoholfogyasztók közül került ki.

A kutatás öt éve alatt összesen 2100 esetben diagnosztizáltak pitvarfibrillációt. Az előfordulási arány egy ezerfős csoportra kivetítve 14,5 volt a kevés alkoholt fogyasztók (heti egy ital), 17,3 a mértékletes alkoholfogyasztók, és 20,8 az alkoholisták (napi 2-3, vagy több ital) esetében évente. "Úgy tűnik, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás még kisebb mennyiségben is szoros összefüggésbe hozható a pitvarfibrilláció kialakulásával szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő pácienseknél - nyilatkozta Dr. Koon Teo, a McMaster Egyetem munkatársa. - Korábban úgy hittük, a mértékletes alkoholfogyasztás segíthet a szívbetegségek megelőzésében, de úgy tűnik, a mostani eredmények fényében újra kell értékelnünk ezt a kijelentést."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések