Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ötven alatt elkezdődhet a hanyatlás

kategória: Neurológia, Öregedés

A memória korai hanyatlása a legújabb kutatások szerint a későbbi demencia első jele lehet, ami már 45 éves korban elkezdődhet. Az eddig véleményekkel ellentétben, miszerint a mentális hanyatlás csak 60 éves kor után kezdődik, a legújabb kutatásokból kiderült, hogy már jóval korábban, 45 éves kor körül is beindulhat. Az első jelei a memória romlása, valamint az érveléssel és megértéssel kapcsolatos problémák.

"A normális, egészséges felnőtteknél a kognitív funkciók hanyatlása jóval korábban megkezdődik, mint azt eddig gondoltuk" - mondta a tanulmány szerzője, Archana Singh-Manoux, a párizsi Paul-Brousse Kórház INSERM Epidemiológiai és Népesség-egészségügyi Központ munkatársa. A szakértő szerint a kognitív öregedési folyamatok megértése hozzásegít a korai diagnózisok felállításához is.

 A tanulmányhoz Singh-Manoux és kollégái közel 5200 férfi és 2200 nő adatait használták fel, akik részt vettek egy korábbi, 1985-ben kezdődő kutatásban. Akkor a 45 és 70 év közötti köztisztviselők mentális képességeit követték tíz éven át. Ez idő alatt összesen három memóriatesztet töltettek ki velük. Az eredményekből kiderült, hogy a mentális képességek hanyatlása a 45-49 éves férfiak között 4 százalékos volt, míg a 65-70 éves korosztályé 10 százalékos. A nők esetében ez a szám a 45-49 évesek körében 5 százalék, az idősebbek esetében pedig csupán 7 százalék volt.

A kutatók szerint ezek az eredmények összefüggésben vannak az egészséges életmóddal, hiszen ahogy fogalmaztak: "ami jó a szívnek, az jó az agynak is". Vagyis a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás, nem csak szív és érrendszeri betegségeket okozhat, hanem hozzájárulhat a korai mentális hanyatláshoz is. Singh-Manoux azonban hozzátette, hogy fontos megjegyezni, a kognitív változásokkal járó öregedés nagyon különbözik az Alzheimer-kór folyamataitól.  

2012.01.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések