Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mammográfia: "valamit biztosan jól csinálunk"

kategória: Daganatos betegségek

A mammográfia ugyan nagyszerűen kimutatja a korai stádiumú, még kezelhető emlődaganatot, a súlyosabb, előrehaladott eseteket azonban nem előzi meg - a legújabb kutatás szerint. A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmányból ráadásul az is kiderül, hogy az emlődaganatos nők körülbelül egyharmadát túldiagnosztizálják, ami azt jelenti, hogy valójában nincs daganatuk, vagy olyan van, amely nem fejlődik tovább életveszélyes, előrehaladott formává. A túldiagnosztizálás arányát azokra az adatokra alapozták, melyek szerint a korai stádiumú emlődaganatos esetek száma az 1980-as évektől, a mammográfiás szűrés bevezetésétől kezdve megnőtt, az előrehaladott stádiumú emlődaganatok aránya azonban alig csökkent.


"A legmegdöbbentőbb felfedezés az, hogy tulajdonképpen semmit sem értünk el az előrehaladott daganatok visszaszorításában" - állítja a tanulmány szerzője, Dr. Archie Bleyer, az oregoni St. Charles Health System kutatója. Az előrehaladott stádiumú, az emlőn túlra is kiterjedt daganatok sokkal halálosabbak, a túlélési arányuk mindössze 25 százalékos.

Az emlőrák ma sokkal kevésbé számít halálosnak, mint 30 évvel ezelőtt. A tanulmány adatai szerint az 1970-es évek közepe óta 28 százalékkal csökkent az emlőrák eredetű halálozás, bár Bleyer szerint ez a javulás főként a hatékonyabb kezeléseknek köszönhető.

Dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rák Társaság igazgatóhelyettese azonban úgy véli, bizonyos mértékű előnye mégis van a rákszűrésnek. Bár a szakértő szintén elismeri, hogy létezik túldiagnosztizálás és túlkezelés, meggyőződése, hogy a halálozás csökkenése azt bizonyítja, "valamit biztosan jól csinálunk". "A javulás valószínűleg a mammográfia, a nagyobb tudatosság és a jobb kezelések kombinációjának köszönhető" - állítja Lichtenfeld doktor.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések