Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Májmoly vírus - minden 12. ember fertőzött!

kategória: Celeb, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

A HIV vírusnál tízszer könnyebben terjedő hepatitis, más néven májmoly leküzdése érdekében indult kampány Magyarországon.

A Hepatitis Világszövetség adatai szerint a világon minden tizenkettedik ember hepatitis B vagy C fertőzött, több mint félmilliárdan élik úgy az életüket, hogy nem is tudnak a betegségükről. A kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza.

A magyarországi kampányt a Májbetegekért Alapítvány indította el, és a kezdeményezéshez csatlakozott Kolczonay Ernő világbajnok olimpikon is, aki maga is hepatitis vírussal fertőződött. A sportoló vállalta, hogy az élére áll ennek a társadalmi célú kezdeményezésnek, amely a májmoly vírus drasztikus visszaszorítását tűzte ki céljául hazánkban.
"Azt remélem, hogy ezzel több száz ember figyelmét hívhatom fel arra, hogy a tragédia elkerülhető, és a fertőzés idejében történő felismerésével akár a teljes gyógyulás is elérhető" - mondta Kolczonay Ernő.

A hepatitis C ellen sajnos nincs oltóanyag, így a fertőzés ellen odafigyeléssel lehet védekezni.
A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni, a 14 éves korosztályt 1999 óta kötelezően oltják Magyarországon.
Szakemberek ugyanakkor veszélyesnek tartják, hogy a szexuálisan aktív, sokat utazó felnőttek többsége védtelen a veszélyes fertőzéssel szemben, a lakosság elenyésző részét oltották be a vírus ellen.

Mivel a vírus éveken át, sőt hosszú évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat, és a fertőzés, gyulladás nem jár fájdalommal, ezért sokan hordozzák magukban a kórokozót. Ez azért veszélyes, mert egyrészt a betegség egy idő után már nem gyógyítható, másrészt az illető tudta nélkül fertőzi a környezetében élőket.

Időben felismerve a betegség gyógyítható, a vírus a szervezetből kiirtható, így a fertőzőképesség is megszűnik, sőt a rák kialakulását is megelőzhetjük.

Nemzetközi és hazai ajánlások alapján ajánlják a szűrővizsgálat végzését azoknál, akik 1987 előtt vérplazma készítményt kaptak, akik 1992 előtt transzfúzióban részesültek, akik bármikor intravénás vagy felszippantható kábítószert használtak, akik több (esetleg homoszexuális) partnerrel élnek szexuális életet, akik testékszert viselnek vagy akupunktúrás kezelésben részesültek, akiknek házastársa vagy édesanyja hepatitisvírussal fertőzött.

Hazánkban számukra a szűrővizsgálatot az OEP nem finanszírozza, holott a fertőzöttek felismerése lehetővé tenné a vírushepatitisek terjedésének megállítását, és a betegek eredményes kezelését, ezzel együtt a visszafordíthatatlan májzsugor és az esetleges májrák megelőzését - hívta fel a figyelmet a Májbetegekért Alapítvány.

2008.05.23 12:19:47

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések