Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magyarországot nem fenyegeti az új madárinfluenza

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

Nem veszélyezteti a Kínában megjelent madárinfluenza Magyarországot és az Európai Uniót - közölte az országos tiszti főorvos. Kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, kizárni azonban nem lehet, ezért aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz - mondta. Az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét felhívták arra, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, és onnan a légúti mintákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják.


A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni. Akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban. A WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal.

A madárinfluenza H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg Kínában, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet. A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állat-egészségügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.10 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések