Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Folyton álmos? Itt a segítség

kategória: Alvászavar, Gyógyszerészet

Újfajta kezelés nyújthat segítséget a bizarr rendellenességben szenvedőknek, akik állandó álmossággal küzdenek. A Science Translational Medicine novemberi számában közzétett eredmények enyhülést hozhatnak azoknak is, akik a kávé és más serkentőszerek ellenére folyamatosan aludnának, és állandóan kimerültnek érzik magukat.

A fokozott alváskésztetésben (hiperszomnia) szenvedő betegeknek hetente mintegy 70 óra alvásra van szükségük, és minden alkalommal nehezen ébrednek fel. Amikor ébren vannak, olyan, mintha éjszakáztak volna, és sokan úgy érzik, mintha ködben járnának. A tanulmány egyik szerzője, David Rye, az Emory Egyetem alváskutatója elmondta, hogy a diagnózist gyakran csak a depresszió, az alvási apnoé vagy a pajzsmirigy-rendellenességek kizárását követően sikerül felállítani. Miután az orvos a jellegzetes okokat kizárta, még mindig fennáll a beteg 12-15 órás alvásigénye.

Senki sem tudja pontosan, hány embert érint a rendellenesség, de becslések szerint körülbelül nyolcszázból egy embert sújthat. Az orvosok általában valamilyen stimuláns gyógyszert írnak fel a betegeknek, ez azonban többnyire nem használ.

David Rye kutatócsoportja 32 beteg és 16 egészséges személy gerincvelői folyadékából vett mintát, ez kiváló áttekintést ad az emberek agyában lévő vegyületekből. Amikor a laboratóriumban emberi sejtekkel vegyítették a gerincvelői folyadékot, semmi sem történt. Ezután gamma-amino-vajsavat (GABA), gátló hatású neurotranszmittert adtak hozzá. Az álmos személyek gerincvelői folyadéka felerősítette a GABA hatását, ezáltal sokkal gyakrabban kötődött az emberi sejtekhez.

A kutató szerint a betegek olyan agyi vegyületet termelnek, melynek következtében állandóan félig szedált állapotban vannak. Amikor a Petri-csészében egy bizonyos gyógyszert adtak a folyadékhoz, amelyet a nyugtatóval túladagolt páciensek kezelésében alkalmaznak, sikerült visszafordítani az álmos betegek gerincvelői folyadékának hatását.

Ezt követően a hiperszomniás betegekben is kipróbálták. Kiderült, hogy az éberséget vizsgáló tesztben, amelyen alapesetben úgy teljesítettek, mint az enyhén ittas személyek, a hiperszomniások a gyógyszer bevétele után majdnem olyan jó eredményt értek el, mint az egészséges alanyok. Az eredmények alapján a kutatók úgy vélik, hogy a gyógyszer hatékony lehet a hiperszomniában szenvedő betegek esetében, de még bizonyítani kell, hogy hatására valóban kevesebbet alszanak éjjelente.

2012.12.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések