Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magnézium-szulfátot is kell kapniuk a terhes nőknek?

kategória: Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Várandósság

A koraszülés veszélyének kitett terhes asszonyok gyermekeit megvédheti a nyitott gerinc kialakulásától, ha magnézium-szulfátot szednek - állítja egy új, nemzetközi kísérleti áttekintő, melyben közreműködött az Adelaide Egyetem.

A szer segítségével csökkenthető ennek a mozgáskorlátozottságot okozó állapotnak az előfordulása, mely minden 500. újszülöttet érinti, a 28. terhességi hét előtt világra jövő koraszülöttek közül pedig minden tizediket.


A magnézium-szulfátos terápia során injekció formájában adagolják a készítményt a terhes anyáknak.
Már a 90-es évek elején sejtették azt, hogy a magnézium-szulfát csökkenti a nyitott gerinc előfordulását. Az új Cochrane áttekintést, mely alátámasztja az elképzelést Ausztrália (Melbourne Egyetem és Adelaide Egyetem), Franciaország (Roueni Egyetemi Kórház) és és az Egyesült Államok (Alabamai Egyetem) kutatói készítették el.
6 145 kisbaba adatait nézték át, akik öt magnézium-szulfátos kísérletben vettek részt.
"A koraszülöttek esetében magasabb a nyitott gerinc kockázata" - mondta az egyik kutató, Caroline Crowther professzor, az Adelaidei Egyetem gyermek-és anyaegészségügyi kutatóközpontjának (ARCH) igazgatója. "Az új Cochrane áttekintés bebizonyította, hogy a koraszüléssel veszélyeztetett nők magnézium-szulfátos kezelése növeli az esélyét annak, hogy egészségesen jöjjenek a világra."

A magnézium-szulfát pontos működési mechanizmusa, mely a fejlődő agyat védi, nem pontosan ismert. A magnézium elengedhetetlen a normális sejtműködéshez, megvédhet a romboló molekulák ellen, és bizonyos esetekben a keringést is javítja. A kezelés mellékhatásai közt szerepelt a hőhullám, izzadás, hányinger, hányás és remegés, de komolyabb komplikációk nem merültek fel.

"További kutatások szükségesek ahhoz, hogy letisztázzuk, pontosan miként működik a magnézium-szulfát idegsejt-védőként, kinek szükséges a kezelést megkapnia, és milyen kezelési formában a leghatásosabb" - mondta Crowther professzor.

Animáció: HáziPatika.com  

2009.01.23 12:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések