Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mágneses kezelés csökkenti a nikotinéhséget

kategória: Dohányzás

Az agy függőségekhez kapcsolódó területének nem invazív stimulálása révén időszakosan csökkenteni lehetne a dohányosok nikotin utáni sóvárgását - egy friss tanulmány szerint. Az úgynevezett transzkraniális mágneses stimulációt (TMS) az Egyesült Államokban már jóváhagyták depresszió kezelésére, a Biological Psychiatry című lapban megjelent vizsgálat során pedig 16 dohányoson tesztelték le. A szakemberek arra a felismerésre jutottak, hogy míg általában egy erősen dohányzó emberben rögtön felébred a nikotin utáni vágy, ha bármilyen kísértés éri (például egy cigarettázó egyént lát), 15 percnyi mágneses stimulálás után ez a sóvárgás jelentős mértékben lecsökken. Noha ez már önmagában biztató eredmény, az egyelőre nincs tisztázva, hogy ezzel a módszerrel a dohányzók akaraterejére is lehetne-e hatni, és a teljes leszokás is elérhetővé válhatna-e.

Amint arról a kutatást vezető dr. Xingbao Li, a Dél-Karolina Egyetem Orvosi Karának munkatársa beszámolt, a vizsgálat még nagyon kezdeti szakaszban tart, és sok további feladat vár még a szakemberekre e téren. A TMS-kezelés során a páciens koponyájára elektromágneses tekercset illesztenek, hogy ily módon az elektromos áram segítségével ingerelhessék az agy bizonyos területeit. Azoknál a depressziós betegeknél, akiknél a hagyományos kezelés nem segít, már kipróbálták ezt a módszert, és hatásosnak is bizonyult, a szakemberek szerint amiatt, hogy a kezelés hatására a hangulatszabályozó hormonok, például a dopamin szintje megemelkedik.

Dr. Xingbao Li úgy véli, ugyanez a folyamat a dohányosoknál is segíthet, hiszen amikor nikotinhiányuk van, náluk is leesik a dopamin szintje. Vizsgálatuk során 16 dohányost vetettek alá TMS-kezelésnek, és mind előtte, mind utána olyan képeket nézettek velük, melyek általában nikotinhiányt váltanak ki. Az eredmények azt mutatták, hogy negyedórányi kezelés hatására közel 30 százalékkal csökkent a cigaretta utáni sóvárgás. A továbbiakban az a cél, hogy kiderítsék, vajon egy heteken át tartó kezeléssorozattal hosszútávú hatást is el lehet-e érni a dohányosok leszoktatása terén.


Animáció: HáziPatika.com

2013.05.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább


Szponzorált hirdetések