Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beszédregeneráció mágneses kezeléssel

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az agy mágneses stimulációja felgyorsítja a stroke-ot szenvedett betegeknél a beszéd és nyelvi funkciók regenerálódását - olvasható a Stroke aktuális számában. A stroke az esetek 20-30 százalékában jár afáziával, azaz a beszéd, a nyelvértés, az írás-olvasás nehézségeivel. Évtizedeken keresztül a szélütést túlélőknél a beszédterápia volt az egyetlen lehetőség, mely elősegítette a felépülést.

Most dr. Alexander Thiel (McGill Egyetem, Montreal, Kanada) és munkatársai egy újabb módszer, a mágneses stimuláció alkalmazását vetik fel. A hagyományos eljárással kombinációban a stimuláció meggyorsította a beszédkészségét stroke miatt elvesztett betegeknél a kommunikáció újbóli kialakulását.

A koponyán keresztül történő mágneses stimulációt 24 stroke-ot túlélt betegen tesztelték le. 13-an valódi TMS-kezelést kaptak, míg 11 esetben placebót alkalmaztak. A TMS-egység egy mágneses tekercset tartalmaz, mely alacsony intenzitású mágneses sugarakat kibocsátva az agykéreg mozgásért felelős régiójára helyezve izom-összehúzódásokat vált ki. A betegek 10 napon keresztül, napi 20 percben kapták a valódi, vagy a placebo kurzust, melyeket 45 perces beszédterápia követett.

A TMS-en átesők háromszor jobb javulást mutattak, mint a nem valódi kezelést kapók. Hatására a betegek meg tudtak nevezni objektumokat - ez a tulajdonság afáziában zavart szenved. A vizsgálathoz merőben hasonló eredményeket kaptak korábban német kutatók is.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.09 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések