Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magaslati levegő a hosszú élet titka

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Hosszabb ideig élhetnek a tengerszint felett lakó dializált betegek, mint az alacsonyabb területeken élők - állítja a Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány.

A négyezer lábbal (mintegy 1200 méterrel) a tengerszint felett és annál magasabban lakó dializált betegek 12-15 százalékkal tovább élnek, mint a síkvidéken lakók. A tudósok azt remélik, ez a felfedezés a jövőben a tenger szintjén is segíthet visszaszorítani a halálozást.

Korábbi kutatásokból már ismert, hogy a magasabban élő végstádiumú vesebetegeknél paradox módon magasabb volt a hemoglobinszint, még az alacsonyabb dózisú eritropoetin (a vérképzést serkentő hormon) adagolása mellett is. Ez valószínűleg azért történt így, mert a kevesebb oxigén mobilizálja a vasat a szervezet raktáraiból és fokozza a vérképzést.

A kutatásban a Harvard Egyetem kutatói több mint 800 ezer olyan beteget követtek, akiknél 1995 és 2004 között kezdték meg a dialízist. Öt év elteltével kiderült, hogy a legmagasabban és a legalacsonyabban élők halálozása között körülbelül 15 százaléknyi különbség van előbbiek javára, azonban nem sikerült bebizonyítani, hogy ennek oka valóban a kevesebb oxigén.

"Az alacsony oxigénszint által aktivált tényezők valószínűleg több mint száz további rendszert és gént befolyásolnak, ezek közül néhánynak hatása lehet a hosszútávú túlélésre, köztük a szív-érrendszer egészségére" - mondta Dr. Wolfgang C. Winkelmayer, a Brigham és Nőgyógyászati Kórház szakorvosa, a Harvard Egyetem Orvosi Karának docense, a tanulmány szerzője.

Amerikai adatok elemzésekor az is kiderült, hogy a nagyobb magasságokban élők általában is tovább élnek.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.06 03:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések