Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Trombózisveszély ízületi protézistől

kategória: Reumatológiai problémák, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy új elemzésből az derült ki, hogy minden századik térdízületpótló műtéten átesett beteg, és minden kétszázadik csípőpótláson átesett betegben alakul ki vérrög mielőtt elhagyják a kórházat, még akkor is, ha megteszik a szükséges óvintézkedéseket a vérrög kialakulása ellen. A mélyvénás trombózis, vagyis vérrög, mélyen a vénákban alakul ki, általában a lábszárban. Az igazi veszély akkor jelentkezik, ha ezek a vérrögök elmozdulnak, és a vérárammal a tüdőbe jutva elzárják ott a vér áramlását. Ezt nevezzük tüdőembóliának.


Egy friss tanulmány e kockázat megbízható viszonyítási alapját próbálta meghatározni, de a terület számos szakértője attól tart, hogy a vérrögképződés valódi kockázata ízületpótlás után még annál is magasabb, mint amit ez a kutatás mutat. A svájci Lausanne Egyetemi Kórház kutatói Jean-Marie Januel vezetésével 47, összesen 45 ezer ízületpótló műtéten átesett beteg részvételével készült kutatást elemeztek. Az összes páciens részesült vérrögmegelőző kezelésben. Ennek ellenére minden századik térdpótláson átesett betegben és minden kétszázadik csípőpótláson átesett betegben kialakult vérrög még azelőtt, hogy kikerültek a kórházból. A megelőző kezelés általában a mozgás ösztönzése minél hamarabb a műtét után, kompressziós harisnya viselése, illetve valamilyen vérrögképződést megelőző gyógyszer alkalmazása.

Dr. John Heit, a rochesteri Mayo Klinika kardiológusa szerint a kockázat valójában magasabb, mint amit ez a kutatás mutat. A szakértő hangsúlyozta, hogy a kockázati időszak jóval túlnyúlik a manapság meglehetősen rövid kórházi tartózkodás idején. Az ortopéd sebészek teljes mértékben tisztában vannak ezzel a problémával, és kiváló munkát végeznek a betegek kiválasztásában, akik a legtöbbet profitálhatnak a műtétből. Ráadásul nagyon szigorúan veszik azt, hogy valamilyen megelőző kezelést kell alkalmazni a műtét után.

Animáció: HáziPatika.com

2012.01.27 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések