Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfias férfiak a pirosat választják

kategória: Pszichológia

Egy brit tanulmány tanúsága szerint a versenyeken piros színt viselő sportolók tesztoszteronszintje magasabb, mint azoké, akik inkább kék színű ruhákat választanak. A vizsgálatot végző szakértők szerint a pirosat viselő férfiak ruháik színével tudat alatt saját rátermettségükről próbálnak meg üzenni ellenfeleiknek. "A vizsgálati eredmények szerint a sporteseményeken viselt ruhák színeinek különleges jelentőségük van, ami egyes alapvető biológiai folyamatokkal hozható összefüggésbe" - mondta Daniel Farrelly, a Sunderland Egyetem pszichológusa, a mostani kutatás vezetője.

A kutatók úgy gondolják, a vizsgálati eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a Tiger Woodshoz hasonló elit sportolók miért viselnek olyan gyakran piros színű ruhákat. A kutatásban összesen 73 férfi vett részt: elmondták nekik, hogy a kísérletek során valamilyen versenyhelyzetben kell majd helyt állniuk, és eredményeiket nyilvánosságra is hozzák. Ezek után megkérték őket, válasszanak egy kék és egy piros szimbólum közül, ami majd a verseny során őket jelképezi. Emellett még egy kérdőívet is kitöltettek velük, ami segített többet megtudni arról, miért döntöttek az egyik vagy a másik szín mellett. A kutatók a kísérletek elején és végén nyálmintát is vettek a résztvevőktől, hogy meghatározhassák a tesztoszteronszintjüket.

Az eredmények szerint a piros színű szimbólumot választó férfiaknak minden esetben magasabb volt a tesztoszteronszintjük, ső, ezek a férfiak a kutatók szerint dominánsabbak és agresszívabbak is voltak a vizsgálatok során, mint a kék színt választók. Bár a sportolók által viselt ruhák színe nincs befolyással a teljesítményükre, korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a versenyzőknek előnyük származhat abból, ha ellenfeleik agresszívabbnak vagy dominánsabbnak látják őket.

A kutatás részletes leírása a Psychological Science következő számában lesz olvasható.

2013.06.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések