Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magasabb IQ nagyobb boldogság?

kategória: Gondolta volna?

Az intelligencia, pontosabban a mérőszámának tekintett IQ (intelligenciahányados) és a boldogság közti kapcsolatot keresve brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy boldogtalanabbak az alacsonyabb IQ-jú emberek. A 6870 ember adatainak elemzésével készült tanulmány szerzői ugyanakkor rámutatnak, hogy az alacsonyabb intelligencia gyakran jár együtt kisebb bevétellel és gyengébb mentális egészséggel, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a boldogtalansághoz, és a korai segítő programok sokat javíthatnak a felnőttkori esélyeken.

A University College London kutatói egy angliai felmérés, a felnőttek pszichiátriai állapotát vizsgáló APMS adatait elemezték. A felmérésbe bevont embereknek mérték szóbeli IQ-ját, és olyan kérdésekre is kértek tőlük választ, hogy "mindent összevetve hogy érezte magát a napokban?". A "nagyon boldogan" választ a legtöbben a 120 és 129 közötti IQ-jú emberek adták, e csoport 43 százaléka mondta, hogy nagyon boldog volt. A legkevésbé elégedettek a 70 és 79 közötti IQ-jú emberek voltak, közülük 12 százalék adta a "nem túl boldogan" választ.

"Az IQ-skála normálisnak számító részének alsó határán lévő emberek nagyobb valószínűséggel tartják magukról, hogy nem boldogok" - idézte Angela Hassiotis, a kutatók egyikének összegzését a BBC hírportálja. A kutató szerint bizonyítékok vannak arra, hogy amennyiben a rossz szociális hátterű gyerekek megfelelő támogatást kapnak, attól nemcsak az IQ-juk lesz felnőttként magasabb, hanem jóllétükre is hatással van, és életlehetőségeik is szélesednek. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen beavatkozások költségesek ugyan, ám megtérülnek, mert az érintettek kevésbé szorulnak felnőttként állami támogatásra, valamint jobb lesz mentális és fizikai egészségük is.

2012.09.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések