Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magas vérnyomást okoz a kukoricaszirup

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás

Még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő embereket is veszélyeztetheti a magas vérnyomás, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszeripari adalékból. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) ugyanis a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást.

A Coloradoi Egyetem kutatói szerint a kukoricaszirup gyulladást okoz a véráramban, ami miatt a véredények fala megkeményedik, a vérnyomás pedig emelkedik. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben emelkedhet, ha rendszeresen fogyasztanak a HFCS-ből.

Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. Még a természetes, illetve a bioélelmiszerek is tartalmazhatnak HFCS-t.

A HFCS-t leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, de megtalálható joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben is.

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések