Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magas vérnyomást okoz a kukoricaszirup

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás

Még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő embereket is veszélyeztetheti a magas vérnyomás, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszeripari adalékból. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) ugyanis a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást.

A Coloradoi Egyetem kutatói szerint a kukoricaszirup gyulladást okoz a véráramban, ami miatt a véredények fala megkeményedik, a vérnyomás pedig emelkedik. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben emelkedhet, ha rendszeresen fogyasztanak a HFCS-ből.

Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. Még a természetes, illetve a bioélelmiszerek is tartalmazhatnak HFCS-t.

A HFCS-t leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, de megtalálható joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben is.

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Az én házam az én váram

Tetszik, nem tetszik, a reflexek az élet második felében lassulnak, a mozgás szükségszerűen óvatosabbá válik, és jócskán felértékelődik az, amire eddig kevés gondot fordítottunk: az otthon biztonsága.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések