Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magas vérnyomás: új gyógyszer, új kutatási eredmények, konferencia

kategória: Gyógyszerészet, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

Új hatásmechanizmusú gyógyszert és egy friss, 22 fős kutatás eredményeit mutatják be a Magyar Hypertonia Társaság XVI. Kongresszusán Budapesten.

A több mint 800 résztvevő december 2-6. között a szív- és érrendszeri kockázat szerepével, a hipertónia és egyes társbetegségek, illetve a terhesség kapcsolatával foglalkozik.

Az esemény sajtótájékoztatóján dr. Barna István, a társaság főtitkára elmondta, hogy a felnőtt lakosság 37 százaléka, tehát körülbelül 2,4 millió ember szenved magasvérnyomás-betegségben Magyarországon.


Az agyi érbetegségek 80 százalékának, a koszorúér-betegség legalább 50 százalékának háttérben ez a betegség áll.
Dr. Farkas Katalin, az ÉRV program vezetője elmondta, hogy nagyon sikeres az a szűrővizsgálati módszer, amely a boka-kar index alapján az alsó végtagi érszűkület fennállásából következtet az egész szervezet érrendszerének állapotára.
A kiszűrt embereket 5 évig követik, és jövőre még több pácienst vonnak be a vizsgálatba.

A HáziPatika.com kérdésére válaszolva dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese elmondta, hogy egyre gyakoribb a magas vérnyomás a 18 év alattiak és fiatal felnőttek körében.
Végeztek egy kutatást, melyben 1000 egyetemistát kérdeztek ki. Kiderült, hogy 11 százalékuknak magas a vérnyomása, és ennek a 110 fiatalnak szinte kivétel nélkül hasonló betegségtől szenvednek a szülei.

Dr. Kiss István azt mondta, hogy az öröklött hajlam "kihozásában" a legfontosabb szerepet a rossz környezeti hatások játsszák.

Kéky Kira

2008.12.05 09:12:02

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések