Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A forró fürdő enyhíti a magányt

kategória: Pszichológia

Egy felmérés szerint minél inkább egyedül van valaki, annál több és magasabb hőmérsékletű fürdőt szokott venni. A Yale Egyetem kutatói szerint a forró víz pótolhatja a társaságot: a többi ember által nyújtott melegséget helyettesíti. Aki egyedül érzi magát, vegyen tehát egy forró fürdőt, az ázás segít leküzdeni a magány és az elszigeteltség érzését!

A szakemberek arra kérték a 18 és 65 év közötti önkénteseket, hogy jegyezzék le a fürdési és zuhanyzási szokásaikat és azt, hogyan érezték magukat fürdő előtt és után. Ezzel egy időben felmérték, hogy milyen az emberi kapcsolataik minősége, és szoros összefüggést találtak a fizikai és a társadalmi értelemben vett melegségigény között.

Véleményük szerint mindez a gyerekkorba nyúlhat vissza, amikor a meleg levesek és italok jelentették a biztonságérzetet. "A fizikai melegség csökkenti az egyedüllét okozta szorongást. Minél magányosabbak vagyunk, annál inkább szükségünk van erre a pótlékra" - olvasható az Emotion című pszichológiai folyóiratban. A kutatók remélik, hogy eredményeik segíthetnek a depresszió kezelésében.

Nem a Yale Egyetem kutatása az első a témában. Korábban egy kanadai szakembergárda tapasztalta, hogy a magányos emberek hajlamosabbak a fázásra.

2011.07.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Minden második nőnél bekövetkezik

Alig van Magyarországon család, amelyben ne fordulna elő, hogy valamelyik nagyszülő rosszul lép, elesik, és combnyaktöréssel, csigolyasérüléssel kórházba kerül. Pedig mindez nem a "korral jár", hanem legtöbbször a csontritkulás következménye.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések