Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A forró fürdő enyhíti a magányt

kategória: Pszichológia

Egy felmérés szerint minél inkább egyedül van valaki, annál több és magasabb hőmérsékletű fürdőt szokott venni. A Yale Egyetem kutatói szerint a forró víz pótolhatja a társaságot: a többi ember által nyújtott melegséget helyettesíti. Aki egyedül érzi magát, vegyen tehát egy forró fürdőt, az ázás segít leküzdeni a magány és az elszigeteltség érzését!

A szakemberek arra kérték a 18 és 65 év közötti önkénteseket, hogy jegyezzék le a fürdési és zuhanyzási szokásaikat és azt, hogyan érezték magukat fürdő előtt és után. Ezzel egy időben felmérték, hogy milyen az emberi kapcsolataik minősége, és szoros összefüggést találtak a fizikai és a társadalmi értelemben vett melegségigény között.

Véleményük szerint mindez a gyerekkorba nyúlhat vissza, amikor a meleg levesek és italok jelentették a biztonságérzetet. "A fizikai melegség csökkenti az egyedüllét okozta szorongást. Minél magányosabbak vagyunk, annál inkább szükségünk van erre a pótlékra" - olvasható az Emotion című pszichológiai folyóiratban. A kutatók remélik, hogy eredményeik segíthetnek a depresszió kezelésében.

Nem a Yale Egyetem kutatása az első a témában. Korábban egy kanadai szakembergárda tapasztalta, hogy a magányos emberek hajlamosabbak a fázásra.

2011.07.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább


Szponzorált hirdetések