Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magány ellen itt a virtuális "barátságedző"

kategória: Öregedés

Az időskori elmagányosodást segíthet megelőzni egy virtuális "barátságedző" segítségével egy még fejlesztés alatt álló új szoftver. Időskorban az emberek gyakran magukra maradnak, a gyermekeik messze laknak, vagy betegség nehezítheti a kapcsolattartást másokkal. A nemzetközi együttműködésben készülő számítógépes alkalmazás segíthet az időseknek fenntartani társadalmi kapcsolataikat és új ismeretségeket kötni.

A Virtual Coach Reaches Out To Me (Virtuális edző segít nekem), röviden V2me nevet viselő számítógépes programban egy háromdimenziós, számítógéppel animált középkorú férfifigura jeleníti meg az "edzőt", akihez "beszélni" is lehet - mondta el Sven Havemann, a Grazi Műszaki Egyetem számítógépes grafikai intézetének kutatója az APA osztrák hírügynökségnek. A szoftver arra buzdítja az idős embereket, hogy maradjanak társadalmilag aktívak, találkozzanak új emberekkel, és ápolják meglévő baráti kapcsolataikat. "A cél, hogy tartós barátságok szülessenek" - mondta a kutató.

Az "edző" tizenkét "leckében" tanácsokat ad a felhasználónak, hogyan közeledjen nyitottan idegen emberekhez, vagy akár arról, hogyan reagáljon mások jelzéseire, amikor valaki barátság kialakulására számít a részükről. A leckéket a Luxemburgi és az Amszterdami Egyetem pszichológus kutatói fejlesztették ki. A programba fontossági sorrendben be lehet táplálni a felhasználó közeli barátait, s ennek alapján az alkalmazás időről időre emlékezteti a őt, hogy beszéljen meg találkozót egyik vagy másik barátjával. A szoftvert jelenleg Amszterdamban próbálják ki.

2013.06.06 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább


Szponzorált hirdetések