Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magány ellen itt a virtuális "barátságedző"

kategória: Öregedés

Az időskori elmagányosodást segíthet megelőzni egy virtuális "barátságedző" segítségével egy még fejlesztés alatt álló új szoftver. Időskorban az emberek gyakran magukra maradnak, a gyermekeik messze laknak, vagy betegség nehezítheti a kapcsolattartást másokkal. A nemzetközi együttműködésben készülő számítógépes alkalmazás segíthet az időseknek fenntartani társadalmi kapcsolataikat és új ismeretségeket kötni.

A Virtual Coach Reaches Out To Me (Virtuális edző segít nekem), röviden V2me nevet viselő számítógépes programban egy háromdimenziós, számítógéppel animált középkorú férfifigura jeleníti meg az "edzőt", akihez "beszélni" is lehet - mondta el Sven Havemann, a Grazi Műszaki Egyetem számítógépes grafikai intézetének kutatója az APA osztrák hírügynökségnek. A szoftver arra buzdítja az idős embereket, hogy maradjanak társadalmilag aktívak, találkozzanak új emberekkel, és ápolják meglévő baráti kapcsolataikat. "A cél, hogy tartós barátságok szülessenek" - mondta a kutató.

Az "edző" tizenkét "leckében" tanácsokat ad a felhasználónak, hogyan közeledjen nyitottan idegen emberekhez, vagy akár arról, hogyan reagáljon mások jelzéseire, amikor valaki barátság kialakulására számít a részükről. A leckéket a Luxemburgi és az Amszterdami Egyetem pszichológus kutatói fejlesztették ki. A programba fontossági sorrendben be lehet táplálni a felhasználó közeli barátait, s ennek alapján az alkalmazás időről időre emlékezteti a őt, hogy beszéljen meg találkozót egyik vagy másik barátjával. A szoftvert jelenleg Amszterdamban próbálják ki.

2013.06.06 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések