Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Madárinfluenza elleni védőoltásokat kapnak egészségügyi dolgozók

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Körülbelül 6400 embert olt be jövő márciusig a japán egészségügyi minisztérium, és ezt a programot körülbelül 10 millió emberre, többek között rendőrökre és katonatisztekre, szeretné kiterjeszteni.

Japánban 20 millió ember számára elegendő vakcina áll rendelkezésre a járvány megelőzésére.

Egy magát felfedni nem akaró tisztviselő szerint a kormány először önkénteseket oltatna be, hogy tanulmányozhassa az oltás hatásosságát és mellékhatásait.

2003. vége óta a H5N1 vírus 230 embert ölt meg világszerte. Szakértők attól tartanak, hogy a vírus, mely eddig közvetlenül a csirkékről terjedt át az emberekre, esetleg úgy mutálódik, hogy emberről-emberre is terjedhet. Ez világméretű járványt okozna.

Yoichi Masuzoe egészségügyi miniszter kedden azt javasolta, hogy a kormány felhalmozott oltóanyag készletével oltsák be a kórházi alkalmazottakat és karanténban dolgozókat, határőröket és bevándorlási ügyintézőket. A tervet a kormány által kijelölt szakértői bizottság támogatta.
"Ha jó eredményeket kapunk a vakcina hatékonysága és biztonságossága tekintetében, akkor további 10 millió embert oltanánk be, egészségügyi alkalmazottakat, és más kulcsfontosságú szektorban dolgozókat" - nyilatkozta Masuzoe.

A minisztérium ezen felül olyan terveket is jóváhagyott, hogy növeljék az oltóanyag-készletet, illetve hogy másfél évről fél évre csökkentsék egy hatékony védőoltás előállítási idejét. 2007. elején több alkalommal is felbukkant a madárinfluenza Japánban, ami miatt a hatóságok több tízezer csirkét voltak kénytelenek levágni. A járványok emberáldozatot nem követeltek.

Copyright AFP, [2008] / Translation Medipress

2008.04.18 11:15:25

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések