Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Madárfüttyel a depresszió ellen

kategória: Gondolta volna?

Hatással van-e a madarak éneke az emberek mentális állapotára: kedélyállapotukra, kreativitásukra, viselkedésükre? Sokan állítják, hogy élvezik a madárdalt és egyéb természeti hangokat, tudományos háttér nincs emögött. Számos kutatás vizsgálta már a természet látványának hatásait, kimutatták például, hogy a kórházi betegek jobban reagálnak a kezelésre, ha tájképeket látnak, mint ha a város falait kell nézniük. A természeti hangok hatásait azonban alig kutatták.

Kimutatták már, hogy a természet hangjai segíthetnek a stressz hatásait kiheverni - magyarázta Eleanor Ratcliffe, a Surrey Egyetem fiziológusa. A mostani kutatás tovább kívánja részletezni ezt. Azt vizsgálja, milyen típusú természeti hangok, milyen fajok azok, amelyeket az emberek szívesen hallgatnak.

A háromévesre tervezett kutatás első szakaszában két természetvédelmi szervezet önkéntesei fognak erre vonatkozó kérdőíveket kitölteni. Ezt követően laboratóriumban végeztetnek el különböző feladatokat emberekkel, miközben különböző madárdalokat hallgatnak. Problémamegoldó és kreatív feladatok egyaránt lesznek, ezen kívül a stressz-szintre gyakorolt hatást is mérni fogják a kutatók.

A National Trust tavaly olyan programot indított el, amelyben arra bátorította az embereket, hogy mindennap hallgassanak öt percig madárdalt, és ezáltal könnyebben szembe tudjanak szállni a téli depresszióval. A madárdal ugyanis közelebb visz a természethez, képes elröpíteni messzi helyekre, előhívni emlékeket, ugyanakkor kevés más hangról lehet ezt elmondani - vélekedett Peter Brash, a szervezet ökológusa.

2011.12.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések