Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ma van a Véradás Világnapja - mi is a vérünket adtuk!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Idén hetedik alkalommal köszönti az egész világ a véradókat június 14-én, a Véradók Világnapja alkalmából. Magyarország több pontján is egész napos programok várják az érdeklődőket.

Médiatár főoldal
videóVéradás a Sanománál

Bátrak voltunk, és egy véradással megmentettünk három életet

Véradást szerveztek Magyarország egyik legnagyobb médiavállalatánál, és a munkatársak a 35 fokos hőség ellenére is bátran nyújtották karjukat. Egyáltalán nem volt félelmetes vagy fájdalmas - viszont jó tudni, hogy ezzel emberéleteket menthetünk meg. Nézze meg a véradásról készült rövid videónkat!
Minden év június 14-e Karl Landsteiner osztrák származású Nobel-díjas biológus, és orvos születésnapja, aki 1901-ben felfedezte az emberi vércsoportokat. Ennek tiszteletére 2004. június 14-e óta minden évben megrendezik a Véradók Világnapját, melynek központi ünnepsége idén Spanyolországban, Katalónia fővárosában, Barcelonában lesz.
"Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem ad otthont a központi ünnepségnek" - mondta Koltai Attiláné, a Vöröskereszt véradásszervezésének országos szakmai vezetője a Medipress kérdésére.

"Az idei évi Véradók Világnapja célzottan a fiatal donorokhoz szól, akik mind vérük adományozásával, mind további fiatal donorok toborzásával kulcsfontosságú szerephez jutnak a jövőbeni magyar vérállomány alakulását tekintve" - fejtette ki Mérőné Ormay Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs referense. "Ennek okaként indítottunk a felsőoktatásban és a véradók bázisiskoláiban véradó versenyt, mely győztesének kihirdetésére a jövő hétfői ünnepségen kerül sor" - fűzte hozzá Koltai Attiláné. "Nagyon fontos megemlíteni azonban, hogy a Véradók Világnapja nem a véradásról szól, hanem a hazai, és a világ összes véradójának elismeréséről és köszöntéséről" - magyarázta a Vöröskereszt munkatársa.

"Nógrád és Heves megye megyeszékhelyein szervezzük június 14-én a legnagyobb szabású rendezvényeket" - árulta el Koltai Attiláné. Salgótarjánban "A vér nemzeti értékünk" címmel hétfőn délelőtt 10 órától kezdődnek a rendezvények: lesz életfa állítás, motoros szimulációs játék, a kicsiknek léggömbhajtogatás, és a program zárásaként véradók kitüntetésére kerül sor.
Jó tudni!

Függetlenül a Véradók Világnapjától folyamatosan lehet azonban az ország minden területén vért adni. "Főként a nyári hónapokban van szükség ugyanis minél több donorra, hiszen ilyenkor sokan nyaralni mennek, az iskolák is bezárnak" - mondta Koltainé.

Egerben is egész napos programok várnak kicsiket és nagyokat. "A Kemény Ferenc Sportcsarnokban egészség-tanácsadás, táncegyüttesek, zenei előadók színesítik a "Családbarát donor nap" elnevezésű Véradók Világnapi rendezvényt" - tette hozzá a véradásszervező szakember. "Valamint az Egri Televízió székházában nyitott véradó nap keretében lesz lehetősége minden önként vállalkozónak, hogy vért adhasson".

"Jelenleg azonban nagyon jónak mondható Magyarország vérállománya, így nem kell készlethiánytól tartani" - fejtette ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári szabadtéri rendezvények és fesztiválok lehetőséget biztosítanak mindenki számára a nyári szünetben is, hogy vérével életeket menthessen.

2010.06.14 13:21:03

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések