Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magyarországon kevés menopauzás kap kezelést

kategória: Nőgyógyászat, Változókor

A menopauza időszaka 50 éves kor körül következik be, 3-5 éves hormonális változás eredményeként. Ilyenkor minden nő egy alapdilemmával szembesül: a hormonhiány okozta kellemetlenségeket válassza vagy ezek kikerülése érdekében a hormonkezelés kockázatait vállalja.
Mindez egyénileg változhat, minden változókorba lépett nőnél személyre szabottan kell dönteni, és kiválasztani a megfelelő kezelést annak érdekében, hogy a fennálló rizikófaktorok mellett a menopauza miatt kialakuló ösztrogén hiány következtében a lehető legkevesebb esély legyen súlyos betegségek kialakulására. Ez a kezelés nem feltétlenül csak hormonkezelés lehet, nagyon fontos az egészséges életmód követése is - magyarázza Dr. Pap Károly, a 15 éve megalakult Magyar Menopausa Társaság elnöke.

A Társaság legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az országos Menopausa Ambulancia hálózatra, hiszen elsősorban itt érhető el az a szűrés és rizikó feltárás, amelynek eredményeként a megfelelő kezelésről is dönteni lehet. Magyarországon mintegy 700 ezer nő érintett, azonban többek között a negatív társadalmi megítélés is nehezíti a betegek dolgát, hogy problémáikkal a megfelelő orvoshoz forduljanak és megfelelő kezelést kapjanak a rizikó maximális csökkentése érdekében. A legjobb időkben Budapesten az érintettek csak körülbelül 5 százaléka kapott kezelést.

A Menopausa Ambulancia hálózat 1995-ben kezdte meg működését, 2002-ben országosan mintegy 90 szakambulancia működött. 2002-től kezdve azonban drasztikusan csökkent a kezelt betegek száma - a 64.000-es betegszám az egynegyedére esett vissza, majd pedig megszűnt az alkalmazott gyógyszerek támogatása is. Az okok között keresendő az is, hogy egy alaptalan ellenérzés alakult ki a hormonkezelésektől, a lehetséges káros mellékhatásoktól - olvasható a világnapra kiadott sajtóközleményből.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.19 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések