Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Intelligenciánk karmestere

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Régóta keressük a választ, hogy pontosan milyen faktorok határozzák meg az ember intelligenciaszintjét. Korábbi kutatások megállapították, hogy az agy mérete is szerepet játszik az intelligenciában, körülbelül 6-7 százalékban határozza meg az egyén értelmi képességeit. Későbbi kutatások pedig azt igazolták, hogy a közvetlenül a homlok mögött elhelyezkedő prefrontális agykéreg aktivitása további 5 százalékban határozza meg az intelligenciát.

A St. Louis-i Washington Egyetem legújabb kutatási eredményei alapján kiderült, hogy a baloldali prefrontális agykéreg és a többi agyterület közötti idegkapcsolatok erőssége további 10 százalékban határozhatja meg az ember intelligenciaszintjét, közölte dr. Michael W. Cole, a Washington Egyetem idegkutatója, egy friss tanulmány szerzője. "A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy attól lesz valaki kiemelkedően intelligens, ha jól működik a prefrontális agykérge, ami egyben azt is jelenti, hogy az agykéreg hatékonyan tud kommunikálni a többi agyterülettel" - mondta dr. Todd Braver, a Washington Egyetem orvosi karának pszichológiaprofesszora.

Az agy minden régiója hozzáteszi a maga részét a kognitív értelmezéshez és feldolgozáshoz, de a prefrontális agykéreg az a terület, amely ezeket a folyamatokat koordinálja, és mindig az éppen elvégzendő feladatra koncentrál. A prefrontális agykéreg hasonló módon működik, mint egy karmester: irányítja és felügyeli egy nagy létszámú zenekar tevékenységét, magyarázta Braver professzor, a tanulmány társszerzője.

A Washingtoni Egyetemen végzett tanulmányt a Journal of Neuroscience című orvosi szakfolyóirat legújabb számában publikálták.

2012.08.09 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések