Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

MRI-vel kimutatható a korai csontizületi gyulladás

kategória: Fájdalomcsillapítás

Módosított MRI vizsgálattal még az ízület károsodása előtt diagnosztizálható a korai csontízületi gyulladás, azaz az osteoarthritis - állítják amerikai kutatók.

A jelenlegi vizsgáló módszerekkel már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálható a betegség. Egy újabb megközelítésben MRI vizsgálattal határozzák meg a glükózaminoglikán (GAG, egy polimer) koncentrációját. Ismert, hogy a GAG alacsony koncentrációja jelzi a csontízületi gyulladás vagy más porcbetegség fennállását. 

A kutatást Philadelphiában, az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) Nemzetközi Találkozóján mutatták be.  "Módszerünkkel lehetőség nyílik arra, hogy felismerjük a porckárosodás korai veszélyeztető jeleit, és ezzel elkerülhetővé válhat a későbbi sebészeti beavatkozás, vagy gyógyterápia. Emellett a korai megelőző gyógyszeres kezelés hatékonysága is nyomon követhető" - mondta Alexej Jerschow, az "ACS news"-ban.  

Az osteoarthritis - az ízületi gyulladások leggyakoribb formája - közel 21 millió embernek okoz fájdalmat és mozgáskorlátozottságot az Egyesült Államokban. Elsősorban a térden és a csípőn fordul elő, és leggyakoribb oka a csípő- és a teljes térdprotézis műtéteknek. "A porcok MRI vizsgálatának ideje és költsége közel azonos a normál MRI-vel, a diagnózis pedig még a vizsgálat napján felállítható" - mondták a kutatók.

2008.08.25 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fél lábbal a bajban

A súlyos cukorbetegségben szenvedő betegeknek jellemzően a lábukon begyógyulni nem akaró vagy igen-igen lassan gyógyuló sebek, fekélyek jelennek meg. Különösen akkor, ha nem kellően törődnek betegségükkel.

tovább


Szponzorált hirdetések