Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

MRI-vel kimutatható a korai csontizületi gyulladás

kategória: Fájdalomcsillapítás

Módosított MRI vizsgálattal még az ízület károsodása előtt diagnosztizálható a korai csontízületi gyulladás, azaz az osteoarthritis - állítják amerikai kutatók.

A jelenlegi vizsgáló módszerekkel már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálható a betegség. Egy újabb megközelítésben MRI vizsgálattal határozzák meg a glükózaminoglikán (GAG, egy polimer) koncentrációját. Ismert, hogy a GAG alacsony koncentrációja jelzi a csontízületi gyulladás vagy más porcbetegség fennállását. 

A kutatást Philadelphiában, az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) Nemzetközi Találkozóján mutatták be.  "Módszerünkkel lehetőség nyílik arra, hogy felismerjük a porckárosodás korai veszélyeztető jeleit, és ezzel elkerülhetővé válhat a későbbi sebészeti beavatkozás, vagy gyógyterápia. Emellett a korai megelőző gyógyszeres kezelés hatékonysága is nyomon követhető" - mondta Alexej Jerschow, az "ACS news"-ban.  

Az osteoarthritis - az ízületi gyulladások leggyakoribb formája - közel 21 millió embernek okoz fájdalmat és mozgáskorlátozottságot az Egyesült Államokban. Elsősorban a térden és a csípőn fordul elő, és leggyakoribb oka a csípő- és a teljes térdprotézis műtéteknek. "A porcok MRI vizsgálatának ideje és költsége közel azonos a normál MRI-vel, a diagnózis pedig még a vizsgálat napján felállítható" - mondták a kutatók.

2008.08.25 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések