Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lista tartja távol a kórháztól a betegeket

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek

Ha igyekeznek minden orvosi tanácsot betartani, azzal a krónikus betegségben szenvedők sokat tehetnek azért, hogy állapotuk ne romoljon, ne kerüljenek vissza a kórházba. A keringési elégtelenségben szenvedőket az Egyesült Államok bizonyos területein tanácsadásra szakosodott ápolónők hetenként telefonon fölhívják, megbeszélik az esetleges panaszokat, a gyógyszerszedés pontosságát, és ha szükséges, a doktorral is konzultálnak. Ez a módszer hatékonynak bizonyult, de költséges.

Az Amerikai Szív Társaság kongresszusán Abhjeet Basoor és munkatársai arról számoltak be, hogy visszatértek egy klasszikus eljáráshoz: a szívelégtelenség miatt kezelt beteg távozásakor emlékeztető lapot kap, amelyen pontba szedve olvashatók a legfontosabb tennivalók ahhoz, hogy ne legyen szükség kórházi újrafelvételre. A legnagyobb egészségbiztosítónak is van ebben szerepe: két évet kaptak a kórházak, hogy csökkentsék a betegek újrafelvételének mértékét. Ha a krónikus betegség miatt kórházi újrafelvételre szorulók ugyanolyan arányban kerülnek be a fekvőbeteg osztályra, mint eddig, akkor az intézet utókezelése nem megfelelő, és emiatt a biztosító kevesebb pénzt fizet a kórházi ápolásért.

A jól érthető, 27 pontból álló listát 96 hazabocsátott beteg fele kapta meg részletes magyarázattal, beleértve a diétásnővérrel folytatott beszélgetést is a megfelelő étkezésre vonatkozólag. A listát használó krónikus szívbetegeknek csak két százaléka szorult újrafelvételre egy hónapon belül, míg a szokásos módon hazaengedett csoportból 20 százalékot ismét föl kellett venni az osztályra. Fél év alatt a listát használók 23 százalékát kellett újra fölvenni, míg a másik csoportnak 42 százaléka lett ismét kórházi ápolt.

2012.04.13 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések