Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lila paradicsomot csináltak, ami megelőzi a rákot

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Angol tudósok genetikailag módosított lila paradicsomot tenyésztettek ki, amely korábban sötét színű bogyós gyümölcsökben található tápanyagokat tartalmaz, melyekkel megelőzhető a rák kialakulása egerekben.

A daganatokra hajlamos, ilyen zöldséggel etetett egerek szignifikánsan hosszabb ideig éltek, mint amelyeket hagyományos táppal etettek, és amelyek nem kaptak normál paradicsomot sem - jelentették be Cathie Martin és munkatársai az angol John Innes Központból.

A vizsgálat során az anthocyaninokra fókuszáltak, az olyan bogyós gyümölcsökben, mint a szederben és a feketeribizliben található antioxidánsokra, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák, a szívbetegségek és egyes idegrendszeri kórképek kockázatát. Az oroszlánszáj virág ("tátika", Antirrhinum majus) színezését elősegítő gének használatával a kutatók felfedezték, hogyan vehetik rá a paradicsomokat az anthocyaninok termelésére - lilává változtatva a paradicsomokat.

A genetikailag daganatok kifejlődésére módosított egerek átlagosan 182 napig éltek, ha lila paradicsommal etették őket, a normális étrendű egerek 142 napjához képest. "Nagyon biztató a tény, hogy az étrend változtatásával, vagy az étrend bizonyos összetevői segítségével javíthatunk az állatok, és remélhetőleg az ember egészségén" - közölte Martin.

A felfedezések alátámasztják azt a feltevést, miszerint szignifikánsan javíthatunk egészségünkön a napi étrend egyszerű változtatásával. "Túl korai azt állítani, hogy az anthocyaninok az étrenden keresztül segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében" - közölte Dr. Lara Bennett, az angliai Rákkutató Központ tudományos információs felelőse.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy az emberi tesztelés még messze van, és a következő lépés annak megvizsgálása lesz, hogy az antioxidánsok valóban hatással vannak a tumorokra, az egészség javítására.

2008.10.30 08:24:08

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések