Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Libamájfesztivál lesz Budán

kategória: Programajánló, Táplálkozás

Főzőiskolával, gasztronómiai és zenei programokkal várja vendégeit ez első Libamáj Napok - Királyi lakoma a Budai Várban május 20. és 22. között.

A libamáj a magyar gasztronómia híres, fontos része és az ünnepi asztalok csemegéje. Az elmúlt években azonban a gazdasági válság és a különleges előállítás, a hizlalás, illetve tömés elleni kritikák hatására csökkent a hízott libamáj termelése Magyarországon. A Magyar Lúdszövetség a májusi programmal is a libamáj népszerűségét akarja visszaállítani, helyesbítve a téves ismereteket, ledöntve az előítéleteket.

A Budai Várban a Savoyai Jenő teraszon a fesztivál ideje alatt reggel tíz és este tíz óra között várják a látogatókat. Mindhárom nap együtt lehet főzni az esemény házigazdájával, Buday Péter mesterszakáccsal, délelőttönként pedig Kozi, a TV Paprika műsorvezetője tart főzőiskolát gyerekeknek. Esténként könnyűzenei koncertek szolgáltatják a zenét a finom falatok mellé.

Az első budavári libamájfesztivál kapcsán a termelők hangsúlyozzák: a libának sem a hizlalás, sem a tömés nem okoz sem fizikai fájdalmat, sem betegséget. Mint több madárfajnál, a libánál is az energiaraktározás természetes, fajra jellemző módja a zsír felhalmozódása májban - ez az emlősökkel ellentétben nem kóros elváltozás. És mivel ezeknek az állatoknak nincs lágy szájpadlásuk, a tömés sem fáj nekik. Magyarországon régi hagyományai vannak a libahizlalásnak, amelyet a legkorszerűbb módon, a legszigorúbb európai uniós állatvédelmi és termelési előírások betartásával, kíméletes technológiával végeznek - olvasható a szervezők közleményében.

2011.05.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések