Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lézerrel azonosítják a még éppen csak romló fogakat

kategória: Fog- és szájbetegségek

A szuvasodás megelőzése egyszerűbbé válhat azzal a módszerrel, amelyet most dolgoznak ki szakemberek, és amely 5 éven belül a fogorvosi rendelők repertoárjába is bekerülhet.
A kutatók olyan lézertechnikán dolgoznak, amely azonosítja a rossz fogakat, mielőtt még a szuvasodás kialakulna.
A londoni Kings College kutatói a "Raman-spektroszkópia" (RS) nevű technológián dolgoznak, amelyet a gyógyászat más területein már használtak.

RS optikai szálakat a fogakra fókuszálják, így az egészséges vagy szuvas fog kémiai összetételéből kisugárzó egyedi fénymintázat felismerésével és megkülönböztetésével értékes információkhoz jutnak a fog állapotáról.
Ezzel az eljárással korábbi stádiumban szúrható ki a szuvas fog a jelenlegi szűrési módszerekhez képest, amelyek vizuális vizsgálatokon és röntgenfelvételeken alapulnak.
Mindez azért fontos, mert a korai azonosítás segítségével még idejében le lehet állítani a folyamatot szájvízzel vagy fluoridos öblögetéssel. Ezzel megelőzhető a teljes mértékű szuvasodás.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.05 09:13:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések