Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A világ legjobb szere másnaposság ellen

kategória: Alkoholizmus, Táplálkozás

Számos praktikát ismerünk másnaposság ellen, de a Yak-a-mein nevű csodalevesnek még a tudósok is igazolták gyógyító hatását. Számos változata létezik ennek az elsősorban New Orleans-ban elterjedt ételnek, a legtöbb variáció a marhahús és a szójaszósz mellett tartalmaz hagymát és szeletelt főtt tojást is. A szájhagyomány szerint, az ötvenes években New Orleansból Koreába küldött amerikai katonáktól ered a recept. Alyson Mitchell, a Kalifornia Egyetem munkatársa úgy véli, a leves titka abban rejlik, hogy kellő mennyiségben tartalmaz sót, proteint, szénhidrátot és mikrotápanyagokat ahhoz, hogy elmulassza a fejfájásunkat.

Másnaposság annál jelentkezik, aki előzőleg több alkoholt fogyasztott, mint amennyit a szervezete még fel tudott szívni. Ilyenkor megemelkedik a vér etanol szintje, ez pedig kiszáradást okoz, ami fejfásához vezet. Az etanol a máj enzimjének hatására mérgező acetaldehidre bomlik, ez okozza a másnaposság fő tüneteit.

A professzor az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján arról is beszámolt, hogy a fenti leves mely összetevője miként száll harcba a másnaposság tüneteivel. A tojás például egy cisztein nevű aminosavat tartalmaz, amely képes kiűzni az aceteldehidet a szervezetből, a só pedig a gyakori vizelés következtében elvesztett nátriumot és káliumot pótolja. A húsban vagy halban található B1 vitamin segít megelőzni, hogy a fejfájás fő okozója felépüljön a szervezetben.

Befejezésül a professzor elmondta, hogy a másnaposság megelőzésére természetesen a legjobb módszer az, ha nem visszük túlzásba az ivást. Mivel egy átlagos emberi szervezet óránként 15 milliliter tiszta alkoholt bír feldolgozni, jól tesszük, ha ennyi idő alatt nem iszunk többet egy korsó sörnél, egy pohár bornál vagy egy felesnél.

2013.04.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések