Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Létezik speciális fogorvos-szorongás!

kategória: Fog- és szájbetegségek, Pszichológia, Stressz

Az emberek egy jelentős része kifejezetten izgatott, kényelmetlen, szorongó érzéseket él át, ha tudja, hogy fogorvoshoz kell mennie, de hasonló élményeket tudnak kiváltani a fogorvos eszközök is egyesekből. A tudomány nevet is talált a jelenségre: fogászati szorongás.

Médiatár főoldal
videó

Az ötperces fogmosás titka

Az ötperces fogmosás titka

A SADA (Dél-Afrikai Fogászati Szövetség) elnöke, Dr. Leonard Sizani szerint a fogászati szorongás azonban nem csupán a fogorvos felkeresése előtti napon, vagy már a fogorvosi székben jelenthet problémát. A szakember úgy véli, ez a kórkép okozhatja azt is, hogy valaki olyannyira szorong, hogy a napi rutin fogápolási teendőket is elhanyagolja. Ez pedig nagyon nehezen kezelhető, esetleg visszafordíthatatlan elváltozásokhoz is vezethet az adott személy esetében. 

A fogászati szorongás diagnosztizálása nem túl bonyolult művelet. Az alábbi kérdésekre adott válaszok alapján eldönthető, hogy a válaszadó vajon szenved-e ettől szorongástípustól. 

* Lemondja a fogászatin megbeszélt vizsgálati időpontot az azt megelőző éjjel érzett izgatottság és nyugtalanság miatt?
* A váróteremben érez-e kellemetlen idegességet a várakozás során?
* Volt-e már kellemetlen élménye egy korábbi rendelés során a fogorvosánál?
* Kényelmetlenül, szorongást érez-e a fogorvosi vizsgálószékben?
* fogorvosi injekció gondolata fizikai rosszulléttel tölti-e el?
* Izgatottságot, szorongást váltanak-e ki a fogorvosi eszközök, műszerek önből?
* Fél-e attól, hogy a fogorvos majd becsmérlően nyilatkozik a fogsoráról, szájának állapotáról?
* Pánikot váltanak-e ki a fogorvos által a szájba helyezett eszközök önnél, illetve úgy érzi-e, hogy nem tud azoktól rendesen lélegezni?
* Úgy gondolja magáról, hogy a fogorvosa számára nem szimpatikus?

A szakemberek azt javasolják, azok, akik a fenti kérdések közül legalább egyre igennel válaszoltak, próbáljanak lépéseket tenni a szorongás enyhítésére, különben a rendszeres szájhigiénés kontroll hiányában komoly panaszokkal kell szembenézniük, amelyek már teljesen fizikai jellegűek.

Az első, és legfontosabb, hogy olyan fogorvost keressünk, magunknak, aki megfelel az igényeinknek, és kellően empatikus. Az is kiemelt fontosságú, hogy a választott orvos megfelelően tájékoztasson a kezelendő problémák természetéről és a választott vagy választható kezelési eljárásokról.

A szakemberek szerint akkor járunk el a legjobban, ha az időpont egyeztetés előtt egy rövidebb beszélgetést is folytatunk az orvossal. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig a szakrendelésen tárhatjuk fel fogorvosunknak a fogászati kezeléssel kapcsolatos szorongásunk tényét. Amennyiben ezeket a lépéseket megtesszük, akkor jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy biztonságban érezzük majd magunkat a fogorvosunk székében. 

Ám más tényezők is befolyásolják a fogászati szorongás szintjét. A proteinekben gazdag ételek, mint, például a sajtok fogyasztása egy órával a fogorvos felkeresése előtt kifejezetten javallott, ugyanakkor a koffeinfogyasztás csak erősíti a szorongásos tüneteket, ezért 6 órával a szakrendelő felkeresése előtt nem javasolt kávét inni, vagy más koffein tartalmú italt, élelmiszert fogyasztani.
Ugyanígy a cukros ételek és a szénhidrátok is kerülendők, mivel ezek is növelik az izgalmi szintünket. Nem elhanyagolható a légzés szerepe sem, a szorongók ugyanis általában visszatartják a lélegzetüket, ami a lehető legrosszabb, hiszen a szorongás csökkenti az oxigénszintünket, és ezzel is emeli a pánikérzetet. A lassú, egyenletes ritmusú légzés viszont kifejezetten nyugtatóan hat idegeinkre is.  

A SADA szakemberei szerint a rettegett gyökérkezelés, illetve más, félelmetesen hangzó beavatkozások esetén a legjobb, ha tájékozódunk az eljárások mibenlétéről. A tudományos fejlődés ugyanis egyre kíméletesebbé teszi a korábban valóban fájdalmas beavatkozásokat is, ezért könnyen lehet, hogy a fejünkben élő rémkép már régen elavult, és az oly rettegett kezelés a legkisebb kellemetlenséggel sem jár.

Videó, animáció, képgaléria: HáziPatika.com

2010.02.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések