Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Enyhíti-e a cinktabletta a náthát?

kategória: Gyógyszerészet, Nátha-influenza

A náthától szenvedők szinte mindent kipróbálnak tüneteik enyhítésére, de egyelőre nem sikerült hatékony ellenszert találni. Egy új kanadai elemzés szerint a cinktabletta némileg enyhítheti a szenvedést, bár gyakran jár mellékhatásokkal. "Lehetséges, hogy a szájon át szedhető cinktartalmú készítmények befolyásolják a nátha tüneteit, de egyelőre nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy használatát gyermekeknek is ajánljuk, és az egyébként egészséges felnőtteknek is csak óvatosan javasolhatjuk" - állítja a Canadian Medical Association Journal májusi számában közzétett kutatás vezetője, Dr. Michelle Science.

Dr. Science és munkatársai 17 randomizált kísérletet elemeztek, amelyekben több mint 2100 beteg vett részt. A kísérletekben az alanyok vagy cink-, vagy placebo tablettát szedtek, és a kimenetel különbségeit követték nyomon. Kiderült, hogy a cinket szedő résztvevők a nátha tüneteinek és a tünetek időtartamának jelentős csökkenését tapasztalták. A nagyobb dózisú cink hatékonyabbnak mutatkozott, mint az alacsonyabb. A bizonyítékok azt mutatták, hogy a cink egy hét után enyhítette a tüneteket, de a harmadik napon nem tapasztaltak különbséget a tünetek tekintetében a cinket és a placebót szedő alanyok között.

Azt is kimutatták, hogy bár a cink felnőttek esetében bevált, gyermekek esetében nem fejtett ki ilyen hatást. A cinket szedő felnőttekben azonban nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mellékhatások, például rossz szájíz és hányinger, mint a placebo csoportban.

2012.05.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések