Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem lehet egyetlen mutatóval mérni az intelligenciát

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Az intelligencia standard mértékegységének tartott intelligenciahányados (IQ) nem határozza meg pontosan az emberek intelligenciaszintjét - a Western University Agy- és Tudatkutató Intézetének Adrian Owen vezetésével készített úttörő kutatása szerint. A kutatás során a világ különböző részeiről származó több mint 100 ezer embert kértek fel arra, hogy töltsenek ki 12 kognitív tesztet, amelyek memóriájukat, következtetési képességüket, figyelmüket és tervezési készségeiket mérték. A Neuron aktuális számában közzétett kutatás eredményei szerint az egyszerű IQ érték félrevezető az emberek intellektuális kapacitásának értékelésében.

"Bár különböző típusú intelligenciák léteznek, ezeket mind egyetlen, általános intelligencia befolyásolja. Az IQ tesztek alapvetően ezt mérik" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Adam Hampshire, aki úgy véli, hogy ez a teszt azért nem tudja megfelelő pontossággal mérni az emberek intelligenciáját, mert nem veszi számításba a többszörös tényezőket és készségeket, vagyis a különböző típusú intelligenciákat.

"Korábban, amikor a kutatók azt próbálták kideríteni, hogyan viszonyul az intelligencia az agyhoz, általában azzal a feltételezéssel közelítették meg a kérdést, hogy létezik egy domináns intelligenciatípus, amelyet egy speciális alrendszer szolgál ki az agyban - mondta Adam Hampshire. - Mi viszont arra az eredményre jutottunk, hogy az ezzel a bizonyos G-faktorral (general factor - általános intelligencia) összefüggő agyi területek valójában több speciális rendszert is tartalmaznak, nem csak egyet. Kutatásunk eltér a korábbiaktól, úgy próbáltuk megérteni az intelligencia szerkezetét, hogy megvizsgáltuk azt a módot, ahogyan az agy különféle funkcionális rendszerekbe szerveződik. Más szóval, ha megnézzük az agyat, kiderül, hogy különböző területek vannak, amelyek hálózatokat alkotnak, és különböző típusú funkciókat támogatnak."

A funkcionális MR-vizsgálatot is alkalmazó kutatás eredményei azt mutatták, hogy a kognitív feladatok szélesebb körét figyelembe véve a képességek különbségei az intelligencia legalább három komponensével állnak összefüggésben: a rövid távú memóriával, a következtetéssel és a verbális készséggel. Ez a három komponens együttesen alkotja az intelligenciát, vagyis a "kognitív profilt". A kutatók ez alapján úgy vélik, hogy az intelligenciát nem lehet egyetlen értékkel mérni.

2013.05.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések