Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lenyelhető mérőműszer kapott engedélyt

kategória: Gyógyszerészet, Új termékek, szolgáltatások

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte annak a lenyelhető, apró műszernek a forgalomba hozatalát, amely a bőrön keresztül jelzi a gyógyszer bevételének idejét, vagy a szívműködés szaporaságát. Az új eszköz alapvetően megváltoztathatja a diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést egyaránt. A műszer porszemnyi, és jórészt szilikonból áll, lényege pedig az, hogy beépíthető tablettákba vagy pilulákba. Jelzése akkor indul, amikor a gyógyszer érintkezik a gyomornedvvel.

Az érzékelőben nincsen elem, de két oldalán olyan vezető anyagot helyeztek el, amely rövid időre a nedvesség hatására áramot termel. Ezt az elektromos jelzést a bőrre ragasztott tapasz fölfogja, és továbbítja mobiltelefon útján a laboratóriumba vagy közvetlenül a doktorhoz. "Az FDA engedélye mérföldkőnek számít a digitalizált orvoslásban - hangoztatta Eric Topol, a genomika professzora. - A tabletták digitalizálása az orvoslás történetében először igazolni tudja a folyamatos gyógyszeres kezelés pontosságát, a gyógyszer bevételének idejét és ez ellenőrizhetővé teszi a gyógyszerhatás időtartamát."

Ez a kérdés a gyógyszerek adagolásának egyik leglényegesebb tétele. Például a véralvadást gátló készítmények alkalmazása létfontosságú a szív- és érbetegségben szenvedők esetében, de a gyógyszer megfelelő időben és adagban történő bevétele kulcskérdés. Ha a beteg nem az orvos javaslata szerint veszi be, az vagy a hatás elmaradását, vagy mellékhatásként vérzést okozhat.

Több nagy vizsgálat igazolta, hogy a betegek fele vagy nem veszi be a neki szükséges adagban a tablettát, vagy többet szed, ami szövődménnyel fenyeget. A különleges érzékelő segítségével az orvos a gyógyszerszedés pontosságáról kap olyan információt, amilyenre korábban nem volt lehetősége. Erre különösen az új gyógyszerek vizsgálata során van szükség.

A különleges érzékelő a szívműködés szaporaságát, illetve a testhelyzetet és a páciens mozgását is jelzi, ezek bizonyos kezelések esetén fontos információt jelenthetnek. Várható, hogy az eljárás további tökéletesítése újabb ismeretekhez juttathatja a kutatókat, majd a mindennapi gyakorlatban dolgozó kezelőorvost is.

2012.08.13 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések