Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lelki válságot okoz a tévéelvonás

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Néhányan kifejezetten magányosnak és idegesnek érzik magukat, ha nem látják a kedvenc tévéműsorukat, ugyanis sokan úgy tekintenek a sorozatok hőseire, mint a barátaikra - derítette ki egy amerikai kutatás.

A kutatásban önkéntes egyetemisták vettek részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki. A több kérdéscsoport között olyan is szerepelt, mely a kitöltő és a kedvenc sorozatának a főszereplője közötti "kapcsolatra" kérdezett rá, vagy arra, hogy mennyire érzi magát egyedül a kedvenc sorozata nélkül.

"Természetesen, ezt a lelki válságot nem lehet összehasonlítani azzal, amit egy valódi kapcsolat felbomlása okoz - mondta Emily Moyer-Gusé, a tanulmány szerzője, az Ohiói Egyetem kommunikációs tanszékének professzora. - Az eredmények azonban segíthetnek megérteni azok depresszióját, akik jobban függnek a médiától. Az időseknek például gyakran a tévé az egyetlen társuk."

A vizsgálat ideje alatt, 2007-2008-ban sok televíziós sorozatot levettek a műsorról, vagy csak ismételték az epizódokat az írók sztrájkja miatt. Bár a kutatás vezetői azt hitték, hogy ez arra készteti majd az embereket, hogy töltsenek több időt a barátaikkal vagy sportoljanak gyakrabban, valójában csak az történt, hogy a korábban tévézők más telekommunikációs eszközök után néztek - például többet interneteztek.

2011.04.27 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések