Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Búcsú a béta-blokkolóktól?

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Az 1950-es években kifejlesztett béta-blokkoló gyógyszereket évtizedek óta használják a szívbetegségtől a lámpalázon át a zöldhályogig számtalan rendellenesség kezelésére. Nemrég azonban aggályok merültek fel velük kapcsolatban. "A kutatások azt mutatják, hogy a régebbi béta-blokkolók több mint 25 százalékkal növelhetik a betegekben a diabétesz kockázatát - magyarázta dr. Ragavendra Baliga, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kardiológusa. - Személy szerint sok betegemnél újabb béta-blokkolóra váltok át, ami kisebb valószínűséggel okoz cukorbetegséget, miközben ugyanolyan hatékonyan kezeli a szívelégtelenséget és más rendellenességeket."
Baliga doktor nemrég jelentetett meg egy vezércikket a témában a Heart Failure Clinics of North America szaklapban, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy talán ideje megtörni a régebbi béta-blokkolók hosszú távú alkalmazásának szokását. "Ezek a régebbi béta-blokkolók kétélű kardok: egyrészt életet menthetnek, másrészt viszont hosszú távon olyan szövődményeket kockáztathatunk velük, mint a cukorbetegség."

"A diabétesz lassan, szinte észrevétlenül alakulhat ki - mondja Baliga. - Hosszú távon pedig a cukorbetegség nagy valószínűséggel megnöveli a szívroham, a stroke, a perifériás érbetegség és más betegségek kockázatát. A béta-blokkolók újabb osztályai azonban csökkentik ezeket a kockázatokat, amivel minél több betegnek és orvosnak is tisztában kell lennie."

2012.11.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések