Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet hatásosabb a placebó, mint az igazi gyógyszer?

kategória: Gyógyszerészet

A valódi gyógyszert nem tartalmazó pirulák a Német Orvosi Társaság vizsgálata szerint gyakran hatásosabbak, mint a valódi tabletták, emiatt az orvosoknak gyakrabban kellene élniük a placebó-módszerrel. A placebó tabletta adalékanyagokat tartalmaz, illetve egyes orvosok vitaminokat, gyógynövényeket használnak ilyen célból.

Krónikus fájdalommal, illetve enyhe depressziós tünetekkel jelentkező betegeknél dr. Peter Scriba és munkatársainak vizsgálata szerint a placebónak nem mutatkozott káros mellékhatása. Viszont az utolsó reményt jelentheti a placebó-kezelés azoknak a betegeknek, akik olyan betegségben szenvednek, amelyre jelenleg nem létezik igazán hatékony gyógymód. Leginkább enyhe idegesség, depresszió, krónikus gyulladás, fájdalom és asztma esetén érdemes alkalmazni.

Közismert, hogy a placebó gyakran vált ki élettani hatást. Erre az lehet a magyarázat, hogy az agy hasonlóan reagál, mint ha a szervezetbe igazi szer kerülne. A placebo azokban az esetekben lehet hatékony, amikor a betegségnek van valami szubjektív komponense, például a fájdalom érzékelése. Az viszont nem valószínű, hogy hatna törött csont vagy daganat esetén. Akkor is ellenjavallt a placebó alkalmazása, ha elérhető hatásos kezelőmódszer.

A vizsgálat eredménye megosztja a szakértőket. Ted Kaptchuk (Harvard Egyetem) például azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban a betegnek teljesen tisztában kell lennie a kezeléssel. Németországban - ezek szerint - belefér egy kis hazugság.

2011.04.09 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések