Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet, hogy Alzheimer-kórban szenved? 3 perces teszt!

kategória: Alzheimer-kór, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Neurológia, Öregedés

Körülbelül 250 - 350 ezer demenciában szenvedő ember él Magyarországon, közülük becslések szerint 150-180 ezer lehet Alzheimer-kóros. A betegség 65 év felett válik gyakoribbá: ekkortól 5 évenként megduplázódik a betegek száma.

- Magyarországon csak a középsúlyos és súlyos stádiumú Alzheimer-kóros betegek jutnak orvoshoz, a tünetekre a legtöbben legyintenek, és betudják az idős kornak - mondta előadásában dr. Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem docense, a Demencia Ambulancia vezetője.


- Ez a hozzáállás nagyon felelőtlen, hiszen minél később kezdik kezelni a beteget, annál kevésbé várható, hogy még sokáig ép tudattal élheti az életét az illető - hívta fel a figyelmet.
Az Alzheimer-kór legjellemzőbb tünete a rövid távú memória romlása, a beteg nem emlékszik rá, hogy az előbb mit mondtak neki, vagy hogy ő maga ezt már elmesélte az előbb, esetleg nem tudja, hova indult el.

A betegség gyanúját egy nővér is felvetheti, egy úgynevezett Mini-Mentál Teszt segítségével.
- A pár perces vizsgálathoz csak papír és ceruza kell, orvosi rendelők várójában is elvégezhető lenne - mondta Janka Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Pszichiátriai Klinikájának vezetője, aki képünkön éppen az agyi szerkezet változását demonstrálja.

65 év felett pedig még egyébként tünetmentes hozzátartozóinkkal mi magunk is elvégezhetjük asz alábbi tesztet.
Találjunk ki egy ismeretlen (!) család és keresztnevet, települést, utcát és házszámot. Például: Erdei Ferenc, Berettyóújfalu, Zápor utca 54.
Mondjuk el ezt a címet a vizsgált hozzátartozónak, akár többször is, ismételje meg ő maga is hangosan.

Kérjük meg, hogy mondta visszafelé a hónapokat, tehát december, november, október...

Miután ezt megtette, kérjük meg, hogy most ismételje meg a nevet és címet, amit mondtunk neki.
A családnév 1 pont, a keresztnév 1 pont, a település 1 pont, az utcanév 1 pont és a házszám 1 pont. Ha a pontszám 0 és 3 között van, akkor forduljunk orvoshoz, mert az illető rövid távú memóriája romlott.
Ha jó az eredmény, akkor a tesztet évente ismételjük meg - mondta a HáziPatika.com-nak Janka Zoltán professzor.

A betegség kezelésére, az állapotromlás lassítására létezik kezelés, de Magyarországon csupán a betegek körülbelül 5-10 százaléka szed gyógyszert. Ennek egyik oka, hogy a betegséget nem ismerik fel időben, másrészt a terápiához csak 50 százalékos támogatást ad a társadalombiztosítás, így a gyógyszerek havi költsége elég magas. A gyógyszerpalettára épp most érkezett azonban a Richter új készítménye, amely olcsóbb, mint a többi ilyen készítmény.

Kezelés nélkül az Alzheimer-kór néhány év alatt teljes szellemi leépülést okoz, az illető gyermeki módon viselkedik, magát ellátni képtelen. A halált leggyakrabban végül testi leépülés okozza.

A kezelés akkor a leghatásosabb, ha a legelső tünetek megjelenésekor elkezdik - mondta budapesti előadásán a két szakember.

Kéky Kira

2008.07.02 11:32:31

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések