Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet bízni egy kövér orvosban?

kategória: Elhízás, Gondolta volna?

Egy texasi kórház nem alkalmaz túltáplált munkavállalókat, mivel a kövér doktor vagy ápolónő nem megfelelő példa a beteg számára, akit egészséges táplálkozásra, mozgásra igyekeznek tanítani. Arthur Kaplan bioetikus internet útján megkérdezte a kórház döntéséről az egészségügyben dolgozókat, és ezzel olyan viharos vitát indított el, amilyenre maga sem számított.

Az Egyesült Államokban már régóta figyelnek arra, hogy a gyógyító személyzet lehetőleg megfeleljen az egészségügyi előírásoknak. A gyógyintézetek területén már akkor tiltották a dohányzást, amikor Európában még a vizsgálóhelyen is dohányoztak. Az viszont korábban sehol nem fordult elő, hogy az orvos vagy a nővér csak akkor állhat munkába, ha a testtömegindexe nem több 35-nél. Valójában ez az érték már jelentősen meghaladja a normálisnak vett 20-25 egységnyi számot, de azt jelenti, hogy erősen kövér munkatárs nem csatlakozhat a kórházban dolgozókhoz.

A gyógyintézet vezetése egy éve kezdte el e felvételi kritériumok alkalmazását. Hangsúlyozták, hogy az alkalmazottak közül senkit nem küldenek el, ha náluk dolgozva sikerült ilyen mértékben elhíznia, de a munkára jelentkezőknél ezt a szabályt szigorúan betartják.

Sokan egyetértenek a döntéssel. "Az amerikaiak jelentős hányada nem egészséges, és kövér, mert az amerikai orvostársadalom jelentős hányada ugyancsak nem egészséges, és kövér" - írta az egyik neves orvos. Sok egyetértő kolléga azt is hangsúlyozta, hogy a beteg előtt ülő orvos "nemcsak gyógyító ember, hanem példa", akit a páciens csak akkor vesz komolyan, ha az egészséges táplálkozásról beszélve nem óriási pocakkal tornyosul előtte a széken. "Minden tanulmány azt bizonyította, hogy a beteg úgy igyekszik viselkedni, ahogy azt a kezelőorvosától látja, és soha nem az számít, hogy a doktor mit mond" - olvasható egy másik bejegyzésben. Mások szerint viszont nem a doktor testsúlya dönti el a beteg gyógyulását, hanem a tudása, az pedig nem a kilóktól függ. Sokan sürgették, hogy a kórházak munkatársai egészségesen táplálkozhassanak az intézeten belül is, amire kevés helyen van lehetőség.

2012.06.23 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések