Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kapcsolatba hozható a fogíny és az ízületek gyulladása

kategória: Fog- és szájbetegségek, Reumatológiai problémák

Az Adelaide-i Egyetem tudősai kimutatták, hogy kísérleti egerekben fogínybetegség esetén súlyosabb ízületi gyulladás jelentkezett. Melissa Cantley PhD-tanulmánya felveti annak lehetőségét, hogy a fogíny megfelelő ellátása segíthet az ízületi gyulladás (orvosi szóval: artritisz) kezelésében.


A Fresh Science nevű, fiatal kutatóknak fenntartott honlapon bemutatott modellben a kutatás során a kísérleti egerekben egy emberben is fertőzést okozó baktérium segítségével fogínygyulladást keltettek. Ezekben az állatokban az ízületek is rosszabb állapotba kerültek.

Korábbi vizsgálatok szerint a reumatoid artritiszben szenvedők esetén a fogvesztés nagyobb kockázatával kell számolni. A fogágy gyulladása során a fogíny fájdalmas, vörhenyes lesz, és a folyamat a fogat rögzítő csont, illetve lágyrészek elváltozását okozza - ez az állapot a világ lakosságának 60 százalékát érinti.


A reumatoid artritisz egy autoimmun folyamat, melynek során a szervezet saját immunrendszere fordul az egészséges ízületek ellen, ami a csont és az ízületek gyulladását vonja maga után, ízületi fájdalmakkal és mozgáskorlátozottsággal. Jelen kutatás fordított irányú összefüggést is kimutatott: artritisz során gyakran a száj szövetei is érintettek voltak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.26 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések